JVC DLA-HD10K: az új teljes HD felbontású vetítő

1. Oldal

Aki igazán kiemelkedő minőségű vetített képre vágyik, annak érdemes megnéznie a JVC újdonságát a végre kifejezetten házi-mozi célra tervezett DLA-HD10K-t.
A JVC DLA-HD2K2032-ről tavaly ilyentájt azt írtuk, hogy az V. HÁZIMOZI HI-FI SHOW-n szerintünk a legjobb vetített képet produkálta. Ez a teljes HD felbontású vetítő azonban meglehetősen magas ára miatt nem lehetett a házi-mozi rajongók tömegeinek elérhető termék. Ráadásul, mivel ez a modell csakúgy, mint elődje a DLA-HX1 (mára a DLA-HX2E váltotta fel) a nem elsősorban házi-mozi célra konstruált DLA-SX21 alapjaira épült, ezért nem mindenben felelt meg az ebben a piaci szegmensben elvártaktól. Ezek a vetítők meglehetősen zajosak (a gyártó nem is specifikál erre vonatkozó adatot) és külső megjelenésüket tekintve sem állják a versenyt a kategóriába tartozó, design szempontjából is kifinomult készülékekkel.

dla-hd10k.gif
Nos a rövidesen megjelenő DLA-HD10K-t már kifejezetten házi-mozi vetítőnek tervezték, és minden bizonnyal nagyobb piaci sikerre számíthat majd elődeinél. Ez a vetítő is pixelezettségtől szinte teljesen mentes, hihetetlenül filmszerű, homogén képet produkál, melynek színei kifogástalanok.

A formatervezett ház nemcsak szép, de a JVC olyan légáramlást eszelt ki benne, mely optimális hűtést biztosít, ugyanakkor annak zaját szinte hallhatatlan sustorgássá (mindössze 27dB) szelídíti.

Az újdonság belsejében három újonnan fejlesztett, 20,8 mm (0,82″) lapkaátlójú, teljes HD, azaz 1920×1080 pixel felbontású D-ILA képmodulátor chip-et építenek. A 2000:1-hez specifikált kontrasztarány a ma zajló „számháborúban” nem tűnik soknak, mégis elegendő mélységű feketéket produkál. A Referencia szabvány szerinti D65 színhőmérséklet, pedig a filmek és videók legpontosabb színvisszaadását garantálja.

A 17 Kg-os DLA-HD10K felszerelését segíti, hogy két változatban lesz kapható – egy rövid fókusztávolságú 1,3-szeres átfogású (1,5–2.1:1) és egy hosszú fókusztávolságú 1,9-szeres átfogású (2–3,8:1) – zoom lencsével, melyek motorosan nagyítható és élesíthető képet adnak. Ráadásul ez a kép kézi lencsemozgatással (Lens Shift) 0-60%-al fel/le eltolható. Az olcsónak tekinthető 200 Wattos NUP lámpa élettartama 2000 óra, és cseréje továbbra is könnyen megoldható.

A mindössze egy 1080p formátumú digitális, HDCP kompatibilis videojelet fogadó DVI-D bemenetettel, egy RS-232C soros csatlakozóval és egy 12 V-os függöny- vagy vászonvezérlő trigger kimenettel rendelkező vetítőhöz továbbra is külső videoprocesszorra és képjel skálázóra van szükség. Ez lehet a gyártó által kínált megújult egység is, mely a Faroudja gyártmánya és mindenfajta elképzelhető videojel fogadására képes.

A DLA-HD10K várhatóan decemberben már kapható lesz és ára 15.000 euró (azaz kb. 3,8 millió Ft) körül alakul a videoprocesszor nélkül (az további 5.000 euró felárat jelent).

Európában egyébként elsőként nálunk volt látható a JVC DLA-HD10K által vetített lenyűgöző kép, a VI. Budapesti HÁZIMOZI ÉS HI-FI SHOW-n.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .