JVC/Panasonic: együtt a tökéletesebb vetített HDR képért

A JVC és a Panasonic együttműködésben optimalizálva az utóbbi Ultra HD Blu-ray csúcslejátszóját és az előbbi 4K D-ILA projektorait a lehető legjobb vetített HDR videót ígérik.


Mivel szokványos vetített képméreten a legtöbb projektorral fele olyan képfényességet sem lehet elérni, mint amit egy mai TV képernyőjén, ezért a vetített HDR kép előállításához olyan árnyalati leképzésre van szükség, mely figyelembe veszi ezt a hiányosságot, és még így sem könnyű megőrizni a nagy dinamikatartomány élményét, mert ez egyfajta kitalálós játék.

Ez hozta össze a JVC és a Panasonic együttműködését, melynek keretében a JVC 2019-es natív D-ILA 4K projektorai egy firmware-frissítéssel olyan egyedi színprofilokat kapnak, amelyeket a Panasonic DP-UB9000 Ultra HD Blu-ray csúcslejátszók HDR optimalizáló funkciójával együtt használva megfelelő árnyalati leképzést és így optimális vetített HDR videoképet biztosítanak.

A Panasonic DP-UB9000 Ultra HD Blu-ray lejátszó egyik funkciója a „HDR optimalizáló” (HDR Optimizer), amely a metaadatok alapján végzi a HDR10 tartalmak árnyalati leképzését a képmegjelenítő képességeinek megfelelően. Az optimális HDR képminőség elérése érdekében a kompatibilis JVC projektorokon a felhasználók két speciális színprofil közül választhatnak, amelyeket kifejezetten a csatlakoztatott Panasonic Ultra HD Blu-ray lejátszóhoz fejlesztettek ki. A színprofilok a lejátszó HDR optimalizáló funkciójával együttműködve a lehető legjobb HDR képet biztosítják.

Néhány film nem tartalmaz HDR10 metaadatokat, a képkockák legmagasabb átlagos fényességét (Maximum Frame Average Light Level – MaxFALL) illetve az egész műsorfolyam legfényesebb pixel fényességét (Maximum Content Light Level – MaxCLL). Ez esetben a vetítők dedikált színprofilja a Panasonic HDR optimalizálójával együttműködve biztosítanak optimális HDR képminőséget.

A Panasonic DP-UB9000 második generációs HCX processzora végzi a HDR optimalizálást. A felhasználók a lejátszó menüjéből választhatják ki a képmegjelenítő típusát (OLED, nagy fényerejű projektor, alap fényerejű projektor, LCD stb.), és a lejátszó ez alapján végzi a tartalom árnyalati leképzését.

A DP-UB9000 lejátszóhoz csatlakoztatott 2019-es JVC natív 4K D-ILA vetítőkön az optimális HDR képminőséghez két színprofil beállításból lehet választani. Ezek a „Pana_PQ_HL” (High Luminance, azaz nagy fényerejű projektor) vagy a „Pana_PQ_BL” (Basic Luminance, azaz alap fényerejű projektor) melyek a DP-UB9000 megfelelő HDR Display típusbeállításának felelnek meg. A választott beállítás a felhasználó preferenciájától függ – aki a kép fényességét tartja fontosnak az a nagy fényerejű projektor beállítást, aki a lehető legszélesebb színskála reprodukálását részesíti előnyben az az alap fényerejű projektor beállítást választhatja.

A JVC projektorok fent említett dedikált színprofiljainak és a Panasonic Ultra HD Blu-ray lejátszó HDR optimalizáló funkciójának együttes használata realisztikusabb HDR képet eredményez pontosabb árnyalatokkal, mintha az „Auto Tone Mapping” (automatikus árnyalati leképzés) funkciót vagy a HDR optimalizálót önmagában használnánk.

A már használatban lévő 2019-es JVC D-ILA 4K projektorokhoz a dedikált Panasonic DP-UB9000 színprofilok firmware-frissítéssel érhetőek el, ami erről a weboldaláról tölthető le, a frissítési eljárás leírása pedig ezen a weboldalon olvasható.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .