Apple tvOS 13: új funkciókkal az új játék- és tartalomszolgáltatáshoz (Frissítve)

Az Apple TV tvOS 13 operációs rendszere számos újdonságot kínál köztük új kezdőképernyőt, több felhasználó támogatását, Xbox vagy PlayStation kontrollerekkel játszható Apple Arcade játékszolgáltatást és 4K HDR vízalatti képernyővédő videókat.


Frissítés:

Az első tvOS alapú Apple TV négy évvel ezelőtti megjelenése óta szoftverfrissítések révén folyamatosan bővülnek az Apple okos TV platformjának funkciói. Már elérhető a tvOS 13 verziója is.

A tvOS 13-mal az Apple TV-n is elérhetővé válik az új Apple Arcade játékszolgáltatás, ami néhány napja az iPhone telefonokon már működik. Az Arcade játékletöltő szolgáltatás havi 1.890 Ft-ért egy a cég szerint több mint 100 játékot tartalmazó játékkatalógushoz biztosít hozzáférést, bár jelenleg az Apple TV-n keresztül csak 61 játékot lehet elérni.

Az ügyességi játékokhoz játékkontrollerre van szükség, amire megoldásként a tvOS 13 támogatja a Bluetooth-os Sony PlayStation DualShock és Microsoft Xbox kontrollereket. Mindkét kontroller használható az ezt igénylő játékokhoz, és beszámolók szerint mindkettő megfelelően működik Apple TV-hez csatlakoztatva.

A megújult kezdőképernyőn az új Apple TV app automatikusan játssza le a filmek és más műsorok – köztük november 1-től az Apple TV+ tartalmak – előzeteseit mégpedig teljes képernyőn. A távirányítón felhúzva bekapcsol a hang és belépünk az Apple TV app-ba, ami más streaming szolgáltatások tartalmaihoz is hozzáférést kínál.

Ugyancsak újdonság a több támogatott felhasználó, ami „személyre szabott szórakoztatóélményt” nyújt a családtagok számára. A felhasználói profilok között egy új vezérlőközpontból lehet váltani, ami balról kúszik be a „Hold” gomb nyomva tartásával. Minden felhasználói profilhoz külön Apple ID rendelhető.

Megjeleníthetőek az Apple TV-n az Apple Music zeneszámainak futó dalszövegei és gyönyörködhetünk a BBC Natural History együttműködésével készült 4K HDR minőségű vízalatti képernyővédő videókban. A kép a képben funkciót tartalmazta a bétaverzió, de még kérdéses, hogy a tvOS 13 nyilvános kiadása is tudja-e.

A kalibrációs menüben viszont ott a „Wireless Audio Sync”, ami biztosítja, hogy az Apple TV-hez csatlakoztatott vezeték-nélküli Airplay 2 kompatibilis hangsugárzón megszólaló hang szinkronban legyen a képpel.

Késik viszont az AirPlay 2 és a HomeKit integrációja, amit az év elején még az iOS/tvOS 13-ba terveztek. A még valamikor idén működésbe hozott HomeKit-be integrált Airplay 2 lehetővé teszi az olyan eszközök, mint az Apple TV, a HomePod és más Airplay 2 kompatibilis hangszórók használatát HomeKit vezérlési sémákban és automatizálásban. Meg lehet például oldani, hogy az Apple TV bekapcsolásával a világítás fényei kihunyjanak és a függönyök behúzzanak.

Az Apple tvOS 13 ingyenes szoftverfrissítésként már elérhető az Apple TV 4K és az Apple TV HD készülékekhez.

2019. június 5.:

Az Apple éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC 2019-et egy filmelőzetessel indította. Az új sorozat, a For All Mankind az ősszel induló Apple TV+ streaming szolgáltatáson lesz elérhető.

Ugyancsak idén ősszel kezd el működni az Apple Arcade játékszolgáltatás és úgy tűnik, hogy ezekhez időzítve jelennek meg az új iOS 13 és tvOS 13 operációs rendszerek. Az idei WWDC egyik fő témája a hardver, a szoftver és a szolgáltatások integrációja volt.

Az Apple TV 4K hardvere nem változik, de számos új szoftverfunkció került bemutatásra a WWDC-n. A tvOS 13-ban már ott lesz az új Apple TV app, mely a TV-műsorok és filmek megtalálását és megtekintését egy hatékony alkalmazásban egyesíti. Ebből lesz elérhető az Apple eredeti tartalmait kínáló előfizetéses videoszolgáltatás, az Apple TV+ is idén ősztől.

Az Apple Arcade streaming játékaihoz a felhasználók nemcsak MFi minősített játékvezérlőket, de a PlayStation DualShock vagy az Xbox vezeték-nélküli kontrollereit is használhatják, párosíthatva azt Apple TV készülékükhöz. A több mint 100 új játékot kínáló Apple Arcade működik majd Apple TV-n, iOS mobileszközökön és Mac számítógépeken egyaránt.

A legfigyelemreméltóbb változás valószínűleg a megújuló, a tartalmat előtérbe és központba helyező kezdőképernyő, amelyen automatikusan teljes képernyőméretben indul el az éppen kijelölt tartalom videoelőzetesének lejátszása.

A tvOS 1.3 másik fontos újdonsága, hogy több felhasználót támogatva lehetővé teszi a családtagoknak, hogy a képernyő oldaláról beúszó megújuló Vezérlőközpontból kiválasszák, hogy éppen melyikük is ül a képernyő előtt. A Felhasználó kiválasztását követően személyre szabott új tartalmi ajánlások jelennek meg.

Újdonság az Apple Music-ból lejátszott zeneszámok futó szövege, ami megjeleníthető az Apple TV-hez csatlakozó képernyőn, valamint azok a 4K HDR minőségű vízalatti képernyővédő videók, amelyek a BBC Natural History együttműködésével készültek.

Az új operációs rendszer nyilvános béta programja még ebben a hónapban elérhető lesz a tvOS felhasználók számára. A tvOS 13 ősszel jelenik meg az Apple TV 4K és az Apple TV HD készülékekhez ingyenes szoftverfrissítésként.

A tvOS 13 jellemzői:

  • Új kezdőképernyő. Az Apple TV 4K még inkább felfedezésre csábít az új kezdőképernyővel. Az alkalmazások mostantól teljes képernyős videoelőzeteseket játszhatnak le a kezdőképernyőn, így a felhasználók azonnal élvezhetik a nagyszerű új TV-műsorokat, filmeket, zenéket és játékokat.
  • Több felhasználó támogatása. Az új Apple TV Vezérlőközpont megkönnyíti a családtagok közötti váltást, így mindenki saját személyre szabott szórakoztató élményt kap. A felhasználók saját egyedi Up Next ajánlólistájukat látják, és az ízlésüknek megfelelő TV- és filmajánlatokat kapnak. Az új Vezérlőközpont gyors hozzáférést biztosít a felhasználóknak a fontos Apple TV funkciókhoz, köztük a system sleep-hez és az audioátirányításhoz.
  • Apple Music. A több felhasználó támogatása kihasználható a tvOS 13-on futó Apple Music esetében is, így otthon mindenki könnyedén játszhatja le saját lejátszási listáit és ajánlásait. Az új Vezérlőközpontban a felhasználók gyorsan elérhetik az éppen lejátszott zeneszámot. Ezenkívül a felhasználók mostantól kedvenc dalaikkal szinkronban követhetik azok képernyőn megjelenő szövegeit.
  • Apple Arcade. Idén ősszel jön az Apple TV 4K-ra az Apple Arcade. Egy előfizetéssel egy hattagú család számára biztosít korlátlan hozzáférést több mint 100 új és exkluzív hirdetések vagy egyebek megvásárlása nélküli játékhoz, amelyek közül sok támogatja a játékkontrollereket. A fogyasztók iPhone, iPad, iPod touch, Mac és Apple TV készülékeken játszhatják az Apple Arcade játékokat.
  • Xbox és PlayStation játékkontrollerek. A tvOS 13 támogatja a világ legjobb és legnépszerűbb játékkontrollereit, az Xbox One S-ét és a PlayStation DualShock 4-et, megkönnyítve a játékosok számára az Apple Arcade és más App Stone-on lévő nagyszerű játékok használatát.
  • Új képernyővédők. Az Apple bővíti az Apple TV 4K-n elérhető 4K HDR képernyőkímélők lenyűgöző gyűjteményét, elkalauzolva a nézőket a tenger alá. A BBC Natural History Unit, vagyis a „Blue Planet” mögött álló csapat közreműködésével filmre véve, ezek a világ óceánjainak mélyén készített magával ragadó videók lenyűgöző teremtményeket és jeleneteket mutatnak be.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .