JVC: rövidesen kaphatóak a teljes HD felbontású HD-ILA hátulról-vetítős TV-k

1. Oldal

A JVC hazai képviseletének múlt heti termékbemutatóján a gyártó más termékújdonságai mellett a viszonteladók már láthatták az Ultra SLIM azaz keskeny mélységű mikro-display HVTV-ket is, melyek versenytárs nélkül maradhatnak az európai piacon.
Az Ultra SLIM HD-ILA HVTV készülékek első pillantásra legszembetűnőbb jellemzője, csekély mélységük. Még a 165 centis (65 inch) képméretű modellek is mindössze 29,5 cm mélyek, ráadásul a készülékek hátfala lapos, s így teljesen a hátfalhoz állíthatóak, sőt akár falra is szerelhetőek. Vagyis ezek a készülékek ugyanúgy helyezhetőek el, mint az LCD és plazma TV-k.

HD-ILA_UltraSLIM.jpg
Az eddigi hátulról-vetítős (projektoros) TV-kre jellemző „puttony” eltűnt, így az új készülékek mélysége kb. 40%-al kisebb. Mindez a JVC új fejlesztésű konkáv (homorú) tükörből és keskeny optikai motorból álló vetítési rendszerének köszönhető. A hátulról vetítős TV-k belsejében a vetítőegységtől a vetítőfelületig akár több tükör által megtörve járja be útját a vetített kép fénye. Ezt az utat rövidíti le jelentősen a konkáv tükör alkalmazása, ami ráadásul egy helyen (ezt jelzi az ábrán a piros kör) fókuszálja a fényt, ami itt egy szűk keresztmetszetű nyíláson lép ki a vetítőmotort és a konkáv tükröt tartalmazó házból. Így a vetítőház sokkal védettebb a szükségtelen külső fénytől és portól, mint a korábbi konstrukciók.

Az Ultra SLIM HD-ILA HVTV-kben már a gyártó új fejlesztésű, 17,8 mm-es (0,7 inch) 1920×1080 pixel felbontású LCOS technológiájú D-ILA mikro-display képmodulátorai – alapszínenként egy-egy, összesen három – állítják elő a filmszerűen egyenletes képet. A képmodulátorokat meghajtó DynaPix HD képfeldolgozó rendszer a JVC legkorszerűbb progresszív képfrissítésre alakítási, képskálázási, zajcsökkentési, élesség-, kontraszt- és színkezelési algoritmusait, valamint legnagyobb kapacitású videojel DSP-jét takarja. Az optikai motorban egy dinamikus fényerőszabályzó írisz is működik, mely bekapcsolva a kép világosságtartalmához igazodva állítja a kép megvilágítását. Mindezek együtt eredményezik a készülék 10.000:1 dinamikus (On/Off) kontrasztarányát.

Az új készülékek hangzásában fontos szerepet játszik a „MaxxBass” mélyhangokat gazdagító eljárás, mely a viszonylag kis membránméretű hangszórókból is igyekszik a legtestesebb basszusokat előállítani. A drágább modellekben egyébként 3-utas, 5 hangszóróból (két-két direkt meghajtású és nagyfrekvenciás sugárzó valamint egy mélysugárzó) álló, összesen 30W teljesítménnyel meghajtott hangrendszer biztosítja a megszólalást.

UltraSLIM_HD-ILA_Hybrid TV.jpgAz Ultra SLIM HD-ILA HVTV-k további nagy előnye, hogy jóval kevesebb elektromos teljesítményt fogyasztanak, mint a hasonló képméretű LCD vagy plazma készülékek. A 165 centis (65 inch) képátlójú modellnek átlag 204W a teljesítményfelvétele, az azonos vagy akár kisebb képméretű LCD vagy plazma TV-k 3-3,5-szer több teljesítményt igényelnek. Vagyis a kb. 400W-al nagyobb teljesítményfelvételű készülékhez képest – bruttó 40Ft/kWh egységárral számolva – óránként 16 forint áramdíjat takaríthat meg a HD-ILA HVTV használója, ami bőven fedezi a szükségszerű lámpacsere költségét.

A készülékek számos csatlakozója között van két 1080p/50-60Hz videojelet fogadni képes HDMI bemenete, melyek kompatibilisek a CEC vezérlés-átviteli protokollal.

Idehaza egyelőre három modell megjelenése várható november elején. A földi digitális adások (DVB-T) vételére is alkalmas, 165 centis képátlójú HD-65DS8 javasolt fogyasztói ára 1.199.000 Ft, a DVB-T tunert nem tartalmazó HD-65S80 ára 1.199.000 Ft lehet. A csak két hangszóróval szerelt 147 centis képátlójú HD-58L80 javasolt ára 899.000 Ft.

Mivel a Sony és a Samsung úgy tűnik kivonul a hátukról vetítős TV-k európai piacáról, ezért a JVC Ultra SLIM HD-ILA készülékek versenytárs nélkül maradnak.

Kapcsolódó linkek:

JVC: jönnek az új csúcskategóriás LCD TV-k köztük két teljes HD felbontású is
JVC: ízelítő a 2007-es termékpalettából
JVC: új technológiák a CES 2007-en

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .