A BitTorrent tiszteletreméltó technológiává válik?

1. Oldal

A sokak számára széles körben használt illegális zene és filmletöltést támogató szoftveréről ismert BitTorrent egy bejegyzett cég is egyben, mely technológiájával komoly médiavállalkozásokat igyekszik segíteni az internetes videoterjesztésben.
bittorrent.jpgA P2P azaz két pont közötti kapcsolaton alapuló, és az illegális fájlcserélés során előszeretettel alkalmazott internetes letöltési technológiájáról ismert BitTorrent honlapján meglepő módon olyan neves cégek logói találhatóak meg, mint a Paramount, 20th Century-Fox, Warner Bros., Lionsgate, Comedy Central, MTV és más film valamint TV stúdiók.

Pedig ez teljesen érthető, mióta a cég februárban megnyitotta online videó kereskedését, ahol immár teljesen legálisan, a hollywoodi stúdiók engedélyével árulja a letölthető műsorokat.

Bram Cohen a BitTorrent megalkotója már három éve dolgozik azon, hogy miként lehetne üzletileg hasznosítani a technológiát. A filmletöltés mellett nemsokára magának a technológiának a licence is elérhető lesz más cégek és weboldalak számára. A BitTorrent DNA szoftver első felhasználója a Brightcove lesz, mely ily módon terjeszti majd az interneten a CBS, Fox, MTV, és a The New York Times műsorait.

A BitTorrent DNA előnye, hogy kihasználja a kapcsolódó felhasználók internetes sávszélességét és számítógépeit. Miközben ugyanis a felhasználó PC-je a kívánt műsor darabkáit tölti le, ezzel párhuzamosan ugyanannak részleteit mindjárt fel is tölti egy másik felhasználó számára, s mindezt bármiféle központi szerver nélkül. A teljes letöltés számos forrásról származhat, akár olyanokról is, melyeken magukon még be sem fejeződött a letöltés. A technológiát persze a felhasználók egy része továbbra is szerzői jogok megsértésével használja, de legális célú alkalmazása mindenképpen bölcs lépés a szórakoztatóipar részéről.

Ashwin Navin a BitTorrent elnöke becslése szerint a legtöbb videó letöltést biztosító weboldalnak több mint 20 centjébe (kb. 36 Ft) kerül egy órányi digitális videojelfolyam továbbítása az interneten keresztül, és ez gyakran több, mint amit a hirdetésekből fedezni tudnak. A videojelfolyam továbbítási költségének csökkentésével a BitTorrent átformálhatja az egész üzleti modellt.

Kapcsolódó linkek:

Még bő tíz év, mire általánossá válik a filmletöltés
Hollywoodnak fáj a feje az illegális filmletöltés miatt (Kommentár)
IBM: új optikai chipkészlet gyors letöltéshez
A Dreamworks stúdió vezetője szerint a jövő az internetes letöltésé
A „DVD Download” logó jelöli a legális filmletöltést
Bill Gates szerint öt éven belül az internet forradalmasítja a TV-t
Apple TV: médiaközpont Steve Jobs módra
Minden adott a „tölts le és írd DVD-re” szolgáltatáshoz
Microsoft: indul a HDTV és HD filmletöltés az Xbox 360 tulajdonosok számára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .