Kitört a japán-koreai plazmaháború

1. Oldal

A japán elektronikai óriás Matsushita és a dél-koreai LG kölcsönösen PDP–vel kapcsolatos szabadalomsértéssel vádolják egymást és a másik termékeinek piaci korlátozását követelik hazájuk hatóságaiktól.
A Panasonic márkáról ismert japán Matsushita szabadalomsértés miatt minden jogi eszközzel igyekszik meggátolni a dél-koreai LG által gyártott plazmakijelzők szigetországi értékesítését.

Hétfőn Yoshihiro Kitadeya szóvivő bejelentette, hogy a Matsushita Electric Co. Ltd. pert kezdeményezett a Tokiói Bíróságon az LG Electrinics Inc. ellen és hasonló megkereséssel fordult a japán vámszervek felé. A bejelentés szerint a Matsushita már évek óta tárgyalásban állt az LG-vel követelve, hogy az a plazmakijelző paneljeiben alkalmazott két szabadalmilag védett műszaki megoldás után fizessen jogdíjat, de nem sikerült megállapodásra jutniuk. Ezek után a szóvivő szavai szerint „kényszerültek jogi lépéseket tenni szellemi tulajdonuk fontosságát tartva szem előtt”.

A Matsushita szerint az LG által megsértett szabadalom a PDP-k kritikus technológiájával, a hő hátlapról történő elvezetésével kapcsolatos. E nélkül nem lehet keskeny képernyőt gyártani.

Az LG is elszántnak tűnik álláspontja védelmében. A cég szóvivője E.S. Lee bejelentése szerint amennyiben a tokiói vámszervek plazma kijelzőik japán importjának feltartása mellett határoznak, akkor ellenlépésként elsősorban felkérik a dél-koreai kormányt a Matsushita termékek importjának korlátozására, másodsorban fontolóra veszik, hogy a Világkereskedelmi Szervezethez (World Trade Organisation) fordulnak.

Sőt az LG Japánban működő szervezete „sajnálatosnak” minősítve a Matsushita akcióját közleményben utalt arra, hogy az LG már augusztusban panasszal élt szabadalmainak Matsushita általi megsértéséért, melyet kölcsönös licencengedélyezéssel gondolt áthidalni, de most szintén a Tokiói Bírósághoz fog fordulni az ügyben.

Áprilisban a tokiói vámszervek a japán Fujitsu Ltd. lehetséges szabadalomsértésre vonatkozó panaszára már ideiglenes feltartóztatták az ugyancsak koreai Samsung SDI Co által gyártott PDP-k importját. A két cég júniusban megegyezett, de korábban keresetet és ellenkeresetet nyújtottak be egymás ellen az Egyesült Államokban és Japánban.

Ezek a csaták jelzik az elektronikai ágazatban éleződő versenyt a japán és a feltörekvő koreai gyártók között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .