A Yamaha is megújítja AV vevőerősítői felső-középosztályát

1. Oldal

A házi-mozi készülékek gyorsan „öregszenek”. A tavalyi RX-V1400RDS1727 és RX-V2400RDS1726 AV vevőerősítőket rövidesen leváltják az új RX-V1500 és RX-V2500.
Az új modellek automatikus mérőrendszere, a YPAO (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer) tovább optimalizálva már három perc alatt elvégzi az összes fontos paraméter beállítását. Ez a funkció a kevésbé jártas felhasználóknak igazi segítség, de a tapasztaltabbaknak is hasznos alapbeállítást biztosíthat a további kézi finomításhoz. A két új erősítő minden jelenlegi dekódoló formátumot kezel, így a Dolby Pro Logic IIx-et és a DTS 96/24-et is. Számos tipikus Yamaha „HiFi és Cinema” DSP program között válogathat az, aki ezekkel kívánja befolyásolni az eredeti hangteret. Három hallgatási zónát (egy 5.1 és egy kétcsatornás erősített valamint egy külön hangerő-szabályozható vonalszintű) támogat a „Multiroom” funkció, a szomszédok számára kedves halkabb, csökkentett dinamikájú hangot a „Night Listening Enhancer”teszi élvezetesebbé, a tökéletes szájszinkront megzavaró, videó és hangjel közti időeltérés pedig audiojel késleltetéssel kompenzálható.

A veszteségmentes átvitel érdekében 60MHz sávszélességű, a legnagyobb felbontású HDTV videojelhez is megfelelőek a komponens be- és kimenetek. A számos videojel bemenet és kimenet között a komponens és S-Video jeleket oda-vissza alakítva (az S-Video bemenetet kompozit kimeneti jellé is) az erősítők nagy szabadságot adnak a felhasználónak a képalkotó eszköz jelellátásban. A digitális audiobemenetek (5 optikai és 3 koaxiális) száma elegendő, de ezeken csak PCM vagy tömörített (Dolby Digital, DTS hangjelek közlekedhetnek, sajnos tömörítetlen digitális audiojel átvitelre szolgáló csatlakozó (pl. i.Link) nincs.

A nagyobb és drágább erősítő kb. 50.000 Ft felárért a képernyőn megjelenő menü mellett grafikus felhasználói interfészt, a második zónának a hangkimenet mellett videojelet és eggyel több (3) komponens bemenetet kínál. Az RX-V2500 fejlettebb mérőrendszere a házi-mozi helyiség méretét és utózengési viselkedését is automatikusan számításba veszi. Parametrikus hangszínszabályzója kézzel is beállítható nemcsak az automatikus mérőrendszer által és persze több, nagyobb kimeneti teljesítményt biztosító minőségi végfok-tranzisztort és alacsonyzajú, kis belső ellenállású Schottky diódát építenek bele.

Az RX-V1500 és RX-V2500 előlről nagyon hasonlóak
Az RX-V1500 és RX-V2500 előlről nagyon hasonlóak


Az RX-V1500 hét végfokozata 180W-os (DIN 1kHz, 0,7% THD, 4Ω) illetve 120W-os (RMS 20Hz-20kHz, 0,04% THD, 8Ω) ami tetemes teljesítménytartalékot jelent még nagyobb helyiség hangosításakor is, nem véletlen a THX Select minősítés. A digitális jelfeldolgozás és a hangra optimalizált áramkörök Digital ToP-ART (Digital Total Purity Audio Reproduction Technology) konstrukciós technológiáját már korábbi modelljeiben is alkalmazta a Yamaha. A tiszta zenehallgatást szolgáló „Pure Direct” üzemmódban a jel bemeneténél a lehető legrövidebb, legdirektebb módon zajlik annak előerősítése, és a digitális áramkörök valamint a videofunkciók kikapcsolódnak.

Az RX-V2500-nek nemcsak a hangminőségén igyekeztek javítani a RX-V2400RDS1726-hez képest, de kezelőfelületének egyszerűsítésével sokat segítenek a használhatóságán is. 190W-os (DIN 1kHz, 0,7% THD, 4Ω) illetve 130W-os (RMS 20Hz-20kHz, 0,04% THD, 8Ω) csatornánkénti teljesítménye kicsivel nagyobb elődjénél. Két- és sokcsatornás analóg és PCM jelekhez már egyaránt használható a „Pure Direct” funkció. Az erősítő minden beállítása kényelmesen megjeleníthető a képernyőmenün, ráadásul a beállított értékeket könnyen értelmezhető grafikák reprezentálják. A csatlakozók között 2db IR be/kimenet, 2db 12V-os trigger kimenet és egy RS232 interfész is található, mely utóbbin keresztül intelligens távvezérlő rendszerrel is irányítható a vevőerősítő.

A rövidesen nálunk is megjelenő új modellek, ha igazodnak az európai árakhoz, kb. 220.000 Ft és 270.000 Ft körül kerülnek majd a polcokra. (Ezek még nem hivatalos fogyasztói árak!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .