LCD panelüzlet a Hitachi, Canon és Matsushita megállapodásával

1. Oldal

A Hitachi, a Canon és a Matsushita közleményben tudatta, hogy megállapodásra jutottak egy az LCD panel üzleti tevékenységek és technológiák megerősítésére és növelésére vonatkozó szövetségről.
Panasonic_Canon_Hitachi.jpgA korábban napvilágot látott, de meg nem erősített hír tehát igaz, és a három vállalat szövetség keretén belül egyesíti erőfeszítéseit a legkorszerűbb displaytechnológiák fejlesztésének felgyorsításában és azok alkalmazási területeinek szélesítésében. A Hitachi számos, köztük az elismert IPS (In-Plane Switching) folyadékkristályos technológia birtokosaként, a Canon a kamerák, nyomtatók és egészségügyi berendezések területén szerzett tapasztalatival, a Matsushita pedig a síkpaneles TV-k globálisan jelentős gyártójaként vesz részt az együttműködésben.

A három cég többek között megállapodott, hogy 2008. március 31-el a Canon és a Matsushita részvényátruházással egyaránt 24,9%-os részesedést szerez a Hitachi 100%-os tulajdonában lévő Hitachi Displays Co., Ltd. leányvállalatában, mely kis- és közepes méretű LCD panelekhez kapcsolódó üzleti tevékenységet folytat. A tranzakció eredményeként a Hitachi részesedése a Hitachi Displays-ben 50,2%-ra csökken. A megállapodás további részleteiről még tárgyal a három cég.

A Hitachi azért döntött a két céggel való üzleti szövetség mellett, hogy azokkal együttműködve tovább folytathassa, illetve felgyorsíthassa a legkorszerűbb LCD paneltechnológiák fejlesztését. Mint végtermékgyártó a Hitachi a legmodernebb, a világ legvékonyabb LCD TV-ihez kifejlesztett panelek felhasználásával erősítheti versenyképességét a síkpaneles TV-k piacán.

A Canon abban bízik, hogy a Hitachi Displays-ben megszerzett üzletrész révén stabil LCD panel beszerzési forrásra tesz szert, s azt is várja, hogy gyorsabban, kedvezőbb körülmények között fejlesztheti majd a kis- és közepes méretű, magas-minőségű LCD paneleket alkalmazó termékeit. A Canon másik célja, hogy a fejlett display technológiával büszkélkedő Hitachi-val közösen felgyorsítsa a már zajló szerves fénykibocsátó diódás (OLED) képernyők fejlesztését.

Bár a kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy a Matsushita bővíti és erősíti plazmaképernyő tevékenységét, de mélyíti üzleti részvételét a Hitachi Displays és az IPS Alpha Technology, Ltd. cégekben is. Utóbbi egyébként a Hitachi Displays, a Matsushita és a Toshiba cégek által alapított LCD gyártó és fejlesztő vegyesvállalat. A megállapodásban való részvétel része annak a kezdeményezésnek, melyben a Matsushita a Hitachi Group-al együttműködve egy következőgenerációs LCD gyáregységet épít fel az IPS Alpha-nál a biztos panelellátás érdekében. A cél az, hogy ki lehessen használni az IPS alfa panelek kivételes teljesítményét és költségelőnyét, növelve a Panasonic VIERA síkpaneles TV-k versenyképességét. A Matsushita az új gyáregységet az OLED képernyőgyártás lehetséges jövőbeli bázisának is tekinti. A cég tehát fokozni kívánja a fejlesztéseket és a gyártási lehetőségeket a síkpaneles TV üzletben, amit a vevők változatos igényeinek kielégítésével indokol.

Második lépésként a három cég azt tervezi, hogy a tulajdonosi viszonyok megváltoztatásával a Canon többséget szerez a Hitachi Displays-ben, a Matsushita pedig az IPS Alpha-ban.

Idevágó információ, hogy a Toshiba fontolóra veszi az IPS Alpha-ban meglévő 15%-os tulajdonrészének eladását. Nemrégiben ugyanis megállapodást kötött, hogy a jövőben a Sharp-tól szerzi be a TV-ibe kerülő LCD panelek egy részét, s viszonzásul integrált félvezető alkatrészeket szállít.

Kapcsolódó linkek:

A Matsushita sem akar kimaradni a nagyképernyős LCD TV piacból
SED: a Canon már inkább az OLED-ben lát fantáziát?
Közös Hitachi, Toshiba és Matsushita LCD képernyő gyártás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .