Lenyűgözőnek találták az első 120 képkocka/sec HFR mozit

1. Oldal

Ang Lee a másodpercenként 24 képkockás mozifilmeknél ötször magasabb, 120 kép/sec képsebességű „Billy Lynn’s Long Halftime Walk” című filmjét lenyűgözve fogadta a Las Vegas-i NAB 2016 kiállítás szakmai közönsége.


A Pi élete rendezője Ang LeeBilly Lynn’s Long Halftime Walk” című filmje egy túlélő iraki háborús veteránról szól, de akik a NAB 2016 kiállításon részleteket láttak belőle, azok a kép felvétele során alkalmazott, az élményt új magaslatokba emelő új technológia miatt dicsérték.

Ang Lee_Long_Halftime_Walk.jpg
A Hollywood Reporter beszámolója szerint, a 2001: Űrodüsszeia és a Szárnyas fejvadász speciális effektusainak megalkotója, Douglas Trumbull azt mondta: „Mintha ott lennék, olyan volt, amint vártam. Úgy néz ki, lenyűgöző filmélményt fog nyújtani. Remegek.”

A Variety cikkében Pat Griffiss a Dolby technológiai alelnöke pedig azt mondta „Abszolút látványos … a szó szoros értelmében, mintha ott lennél. Kétségtelenül a legjobb 3D, amit valaha láttam.” Hasonló véleményen van Howard Lukk az SMPTE igazgatója, aki azt mondta: „Meg vagyok döbbenve. Ez egy nagyon erős film, és igazán tisztán mutatja be (a valóságot). Ez a legjobb 3D, amit életemben láttam. A 3D nagyon, nagyon jó ezen. Elképesztő”.

A Billy Lynn az első egészestés film, amit 120 kép/sec, azaz magas képsebességgel (High Frame Rate – HFR) gyártanak, 4K felbontással és 3D-ben. E három kombinációja nyűgözött le sokakat.

Ang Lee a Variety interjújában azt mondta, hogy a Pi élete 3D-jével kapcsolatos elégedetlensége miatt kezdte el felfedezni az új technológiát.

Bár elsőként 48 kép/sec képsebességgel Peter Jackson A Hobbit: Váratlan Utazás című filmje készült, de Ang Lee azt mondta, hogy James Cameron, az Avatar alkotója győzte meg, hogy a magas képsebesség emelheti a filmélményt új magasságba.

Néhányan ugyan, akik látták a vetítést azon aggodalmunkat fejezte ki, hogy a film kicsit „videónak néz ki”, ugyanúgy ahogy sokan A Hobbit filmet kritizálták, de ugyanezek elismerték, hogy a 120 kép/sec sokkal jobban néz ki.

A vetítésen résztvevők a filmből egy 11 perces ízelítőt láthattak, benne egy háborús harci jelenettel, amit néhányan aztán ultra-realisztikusnak írtak le, és némileg nyugtalanítónak. A 120 kép/sec képsebességű, 4K felbontású filmrészletet egy egyedi kétprojektoros összeállítással vetítették, de erre sajnos egyelőre egyetlen mozi sem képes. Teljesen új kivetítők üzembe helyezésére lenne szükség, de még ütemterv sincs rá, hogy erre mikor kerül sor. A filmet a Sony Pictures forgalmazza majd vélhetően 60 kép/sec HFR-el és 2K felbontással. Bennfentesek szerint a HFR elsőbbséget élvez a 3D-vel szemben, ha valamiről le kell mondani. Végleges döntés azonban még nem született.

Napjaink legújabb 4K TV-i csak a 60p képsebességet támogatják, a 120-at nem. Jelenleg az iparág a 4K-ra, a nagy dinamikatartományra (HDR) és a széles színtartományra koncentrál, de az UHDTV szabványban benne van a 120p. Ang Lee filmje eredeti formában egy darabig még nem lesz megtekinthető a nézők többsége számára, de a másodpercenként 24 képkockás mozi fölött lassan eljár az idő, főleg hogy a filmek HFR technológiájú elkészítése és vetítése ma már nem is túl költséges.

A Billy Lynn’s Long Halftime Walk premierje november 11-én lesz.

Kapcsolódó linkek:

HFR-el és 4K felbontásban forgatják az Avatar új részeit
Sok filmkritikusnak nem tetszik A Hobbit magas képsebességgel
A mozifilmek megújuló technikájáról A Hobbit kapcsán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .