Hi-Res Music: a nagyfelbontású hangformátumok megjelölése (Frissítve)

1. Oldal

Egyre több online zeneterjesztő alkalmazza a vásárlók számára a legmagasabb minőségű digitális zenék azonosítását megkönnyítő logót, amit zenei streaming szolgáltatásokra is kiterjesztenek.


Frissítés:

A Recording Industry Association of America (RIAA) bejelentette, hogy a múltévben digitális letöltő szolgáltatások számára bevezetett „High Resolution Music”, azaz „nagyfelbontású zene” hivatalos meghatározást és logót hamarosan alkalmazni fogják zenei streaming szolgáltatások is.

Értelemszerűen azokra a zenei streaming szolgáltatásokra vonatkozik majd a minősítés, amelyek új technológiák alkalmazásával megfelelnek az eredeti „High-Res Music” definíció minőségi előírásainak.

2015. november 18.:

Miután a CD lemez már a múlté, a jobb hangminőséget kínáló DVD-Audio és SACD lemezek nem hoztak tömeges piaci sikert, a Pure Audio Blu-ray pedig egyenesen kuriózum maradt, ezért kimondható, hogy a fizikai zenehordozók kora lejárt. Az internetes zeneterjesztésben viszont kellett valami a magas hangminőségű tartalmak kívánatos szegmentációjához.

Hi-Res_Music-Audio_logo.jpg
A Recording Industry Association of America (RIAA) és tagvállalatai ez év júniusában mutatták be az a fent baloldalon látható logót , amivel a digitális tartalomterjesztők megjelölhetik a fogyasztók pedig azonosíthatják azokat a hangfelvételeket, amelyek megfelelnek a „High Resolution Music”, azaz „nagyfelbontású zene” hivatalos meghatározásnak. Ennek mibenlétéről még tavaly együtt döntöttek a Consumer Electronics Association, a DEG: A Digital Entertainment Group és a The Recording Academy Producers & Engineers Wing elnevezésű szervezetek.

A „High Resolution Music” hivatalos meghatározása szerint „a teljes hangtartományt reprodukálni képes veszteségmentes audió, olyan felvételekről, amelyeket a CD minőségnél jobb (48kHz/20 bit vagy magasabb felbontású) zeneforrásokról (úgymond) masterelnek, a művészek, a producerek és a mérnökök eredeti szándékainak megfelelően”.

Négy különböző „Master Quality Recording” kategóriát határoztak meg, hogy leírják azokat a felvételeket, amelyek az elérhető „legjobb minőségű zenei forrásból” készülnek.

Ezek a következők:

• MQ-P: egy PCM mester forrás 48 kHz/20 bites vagy jobb, jellemzően 96 vagy 192 kHz/24 bites tartalom
• MQ-A: egy analóg mester forrás
• MQ-C: CD mester forrás (44,1 kHz/16-bit)
• MQ-D: egy DSD/DSF mester forrás, jellemzően 2,8 vagy 5,6 MHz-es tartalom

A logót digitális zenei forgalmazók használják az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Európában, és célja, hogy kiegészítse a jelenlegi „Hi-Res Audio” megjelölést (ez látható a jobboldalon), amit jelenleg a Japan Audio Society licence alapján például a Sony és a Pioneer termékein láthatunk.

Hogy a zenevásárlók számára még egyértelműbb legyen a logó mellett a digitális fájlformátum nevét és felbontását is feltüntetik.

David Hughes az RIAA technológiai vezetője nyilatkozata szerint: „A digitális zenerajongók kedvenc felvételük lehető legjobb minőségű változatát akarják, és a „Hi-Res Music” definíció és logó hasznos eszköz, ami a legtöbb információt biztosítja, hogy optimális hallgatási élményt élvezhessenek.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .