Lexicon MP-20: új 12.4 csatornás AV előerősítő-processzor

1. Oldal

A Lexicon mindig is élenjárt a házi-mozi elektronikák fejlesztésében, és egyelőre páratlan az abszolút csúcskategóriás új AV előerősítő-processzor Surround hangfeldolgozása, ami öt magassági csatornát ad a 7.1 csatornás térhangzáshoz.
A Harman High Performance Audio Video (HPAV) csoporthoz tartozó Lexicon jövő hónapban a CEDIA Expo-n mutatja be új MP-20 AV előerősítő-processzorát, ami az első termék a márka QuantumLogic Surround 3D (QLS 3D) hangfeldolgozásával. A mono, sztereo és többcsatornás hangforrásokból 12.4 csatornás surround hangteret előállító technológia mellett az MP-20 elődeivel szemben már videojel feldolgozást is kínál. A jövő év első negyedében feltehetően már kapható új AV előerősítő-processzor minden bizonnyal drágább lesz, mint az eredetileg 11.000 – 14.000 dollár közötti (kb. 2.090.000 ill. 2.660.000 Ft) áron kínált elődmodell MC-12.

Lexicon_MP-20.jpg
Az MP-20 QuantumLogic Surround hangfeldolgozása öt magassági csatornát ad a tipikus 7.1 csatornás házi-mozi hangrendszerhez. Az öt további csatorna két hátsó-magassági, egy a center hangsugárzó fölé kerülő center-magassági és két front magassági csatornát tartalmaz, melyek egyben front szélességi csatornák is. Ez utóbbi csatornákhoz az egyik hangsugárzót a fő bal front hangsugárzó fölé, attól balra, a másik hangsugárzót a fő jobb front hangsugárzó fölé, attól jobbra kell elhelyezni.

Más térhangzást emuláló technológiákkal szemben a QLS 3D inkább frekvenciatartományban működik, semmint időtartományban a sztereo hangot az eredeti művészi szándék szerint konvertálva fel sokcsatornás hanggá. Az eljárás nem ad semmit az eredeti hanghoz, hanem szétválasztva azt a térbeli rész és az utózengési összetevő feldolgozásával direkt és zengő hang komponenseket szolgáltat. Aztán csak ezen eredeti komponenseket felhasználva a QLS korábban elérhetetlen térhang élményt képes rekonstruálni, ami hű marad az eredeti felvételhez.

Az MP-20 négy független subwoofer kimenete pontos basszus visszaadást biztosít széles ideális hallgatási területen egy több ülőhelyes házi-moziban. A QLS 3D a fennmaradó frekvenciatartományban is szélesíti az ideális hallgatási teret több ülőhelyet lefedve, de egy bizonyos ülőhelyre is optimalizálható az ideális hallgatási pont, digitálisan kompenzálható a kevéssé ideális hangsugárzó elhelyezés, és arra is mód van, hogy a hallgatókat a nézői pozícióból a jeleneten belüli helyre tegye át és vissza. A technológia „center-focus control” funkciója azon hallgatók számára is center csatornára irányítja a dialógusokat, akik az ideálisan középvonalon kívül a szoba egyik vagy másik szélén ülnek.

Az új AV előerősítő-processzor Dolby TrueHD és DTS HD Master Audio dekódolást valamint Dolby Pro Logic IIz front magassági csatorna feldolgozást is biztosít.

Az MP-20 a legújabb Sigma Designs VXP GF9452 video processzort alkalmazza kétcsatornás konfigurációban, külön jelúttal a transzkódolás és a 1080p felskálázás számára. A készülék minden be- és kimenetén támogatja a 3D és a 4K videó továbbítását is. A készülék nyolc 1.4a verziójú HDMI bemenettel, két kompozit és két komponens videobemenettel 12×2 video mátrixkapcsolást is lehetővé tesz.

A készülék előlapi kezelőfelülete egy video képernyő és a körülötte lévő 12 gomb, melyek funkciója a megjelenő menütől függően változik. Ezen kívül csak egy hangerőszabályzó tekerőgomb és a táp ki/bekapcsoló gomb van az előlapon.

Kapcsolódó link:

Dolby: magassági dimenzió a Pro Logic IIz-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .