LG: CalMAN automata kalibrálás a 2018-as OLED és SUPER UHD TV-khez

Az LG 2018-as OLED és SUPER UHD LCD TV-k biztosítanak először hardver szintű automata kalibrálást direkt hozzáférést biztosítva a készülékeikben lévő színleképzést meghatározó elemhez a CalMAN mérő- és kalibráló rendszere számára.


A CES 2018 alkalmával jelentették be az együttműködést az LG és a Portrait Displays között, és az ott megtartott privát demonstrációról szóló beszámolók szerint kiválóan és pontosan működik a CalMAN AutoCal automata kalibráció a koreaiak TV-in. Erre az ad lehetőséget, hogy a Spectracal CalMAN szoftver közvetlenül hozzáfér az LG 2018-as OLED és LCD TV-kben lévő úgynevezett look-up táblákhoz, s ezzel kalibrálhatóvá válik azok standard illetve a HDR10, Dolby Vision és HLG nagy dinamikatartományú színmegjelenítése.

A megoldás működésével kapcsolatban érdemes tudni, hogy az úgynevezett 3D look-up táblákat (röviden 3D LUT-okat) a professzionális videostúdiókban és a filmiparban arra használják, hogy egy színteret egy másikra leképezzenek. A 3D LUT tulajdonképpen egyfajta transzponáló szűrő, egy rács, ami kimeneti RGB színértékeket számol ki bemeneti RGB színértékek készleteiből. Leginkább arra használják, hogy egy ismert színterű monitorhoz vagy digitális projektorhoz kiszámolják a színeket, hogy azok úgy reprodukálják a képet, ahogy az például a mozivásznon látható.

Ha rendkívül pontos képmegjelenítőre van szükség, akkor a videoláncba általában beiktatnak egy 3D LUT funkciójú eszközt, ami kijavítja azokat a kisebb linearitási pontatlanságokat, amelyeket a képmegjelenítő maga nem tud kijavítani. A 3D LUT-okkal rendelkező képprocesszorok drágák, ezért azokat csak professzionális stúdiókban és nagyon igényes házimozikban alkalmazzák.

A 2018-as prémium LG TV-kbe viszont benne van a 3D LUT, és az elérhető CalMAN számára, így nincs szükség a profi kalibráláshoz külső LUT-ra.

Martin Fishman a Portrait Displays társ-vezérigazgatója szerint: „A CalMAN AutoCal kalibrációval felvértezett LG TV-k elmossák a professzionális referencia monitorok és a fogyasztói televíziók közötti különbséget. Nem mellesleg otthon ülve pontosan az látható, ami a film rendezőjének a szándéka volt.”

Az LG kiemeli, hogy a partnerségben megvalósított automata kalibráló megoldásuk „az első”, mert bár a Panasonic és a Samsung is kompatibilitást biztosít a Portrait Displays CalMAN kalibrációs rendszerével, de nem hardveresen. Az LG szerint megoldásuk emiatt gyorsabb és pontosabb.

Neil Robinson az LG technológiai partnerségi igazgatója szerint: „A Portrait Displays világvezető auto-kalibrációs szoftverének a 2018-as LG OLED és SUPER UHD TV modellekhez való hozzáadása nagyban megkönnyíti a professzionális kalibrátorok tevékenységét, és biztosítja, hogy a fogyasztók kiélvezhessék LG OLED vagy SUPER UHD TV-ik teljes potenciálját.”

A SpectraCal automatikus kalibrációs megoldását az LG 2018-as OLED és SUPER UHD TV-i már forgalomba kerülésükkor tartalmazni fogják. A kalibráláshoz csak a CalMAN szoftverre, egy megfelelő tesztminta generátorra és spektrofotométerre van szükség.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

19 hozzászólás “LG: CalMAN automata kalibrálás a 2018-as OLED és SUPER UHD TV-khez” bejegyzéshez

 1. jó napot. Azt szeretnem megkérdezni, hogy, lg c8 oled tv-t érdemes e kalibráltatni.
  Előre is köszönöm a választ.
  Üdv: János

  1. Üdv János!

   Amennyiben igénye, hogy kalibrált TV-n nézhessen filmeket, már csak azt kell eldöntenie, hogy a kalibrálás költsége megéri-e Önnek.

 2. Köszönöm a választ. Azt szeretném még megkérdezni, mennyivel lesz jobb a kép?
  Lesz e látható eredménye a képminőségben, és persze mennyibe kerül egy ilyen kalibrálás?
  Előre is köszönöm a választ.
  Üdv : János

  1. A kalibrálás célja nem a képminőség javítása, hanem a készülék megfelelő beállítása, hogy az a képet – annak színeit, árnyalati részleteit, stb. – előírt szabványoknak megfelelően reprodukálja. Kalibrált beállításban lesz leginkább képes a TV úgy megjeleníti a filmeket, ahogy azt azok alkotói elképzelték. Ugyanakkor lehetséges, hogy a kalibrált beállítás nem az Ön tetszésének megfelelő képet nyújt.

   Egy professzionális kalibrálással foglalkozó kolléga 20.000 Ft plusz kiszállási díj fejében végzi el a feladatot.

 3. Köszönöm a választ. Átgondolom, és jelentkezni fogok ha érdekel a dolog.
  Üdv. János

 4. Érdeklődöm, hogy LG oled65C8 tv készülék színkalibrálását milyen összegért végzi el Bp.3.ker-i kiszállással és milyen telefonszámon érhető el?

  1. Kalibrálást nagyjából 20 eFt plusz kiszállási díj ellenében egy arra felkészült ISFccc minősítéssel és megfelelő eszközökkel rendelkező kolléga végzi. Elérhetőségét email-ban küldöm.

 5. Tisztelt cikkíró!
  Szeretném elkérni a kalibrációt végző kolléga mail címét. LG 65B8 készülékről lenne szó.
  Köszönöm!

 6. Üdvözletem. Adott egy 3 hónapos 55OLEDC9 készülék, amiben már elvileg van legalább 100 óra. Azt hallottam, hogy ennyi órának lennie kell még a kalibrálás előtt. Szeretnék kérni a kalibráláshoz egy árajánlatot. Köszönettel, Szabó István.

  1. Üdvözletem!

   Egy ISFccc minősítéssel és megfelelő eszközökkel rendelkező kalibráló szakemberhez tudom továbbítani ajánlatkérését, amennyiben hozzájárul ehhez.

 7. Üdv!

  Szíveskedjen részemre is megküldeni a kalibrálást végző kolléga elérhetőségét.

  Üdvözlettel
  Bodnár László

  1. Tisztelt Bodnár László!

   A válaszról értesítő email tartalmazza a kolléga elérhetőségeit.

 8. Üdv!

  Szeretném elkérni Én is a kalibrációt végző kolléga elérhetőségét!
  Előre is köszönöm!

  Üdvözlettel
  Soós Gábor

 9. Üdv!

  Szeretném elkérni a kalibrációt végző kolléga elérhetőségét!
  Előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Fenyvesi Sándor

  1. Tisztelt Fenyvesi Sándor!

   A válaszról értesítő email tartalmazza a kolléga elérhetőségeit.

 10. Üdvözletem. Szeretném én is elkérni a kalibrációt végző kolléga elérhetőségét.

  Előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:

  Teleki Ádám

  1. Kedves Ádám!
   Nagyon sajnálom, de a kolléga, aki korábban TV-k kalibrálásával foglalkozott feladta ezt a tevékenységét, mert olyan állást vállalt, ami mellett már nem tudja ezt vállalni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .