LG szemüveg nélküli 3D képernyő szemkövető technológiával

1. Oldal

Az LG által Koreában bejelentett világelső szemüveg nélküli Cinema 3D monitor kamerával követi a néző szemeit, s azok helyzetének megfelelően állítja elő az autosztereoszkóp képet, kiküszöbölve az ilyen képernyők egyik hátrányát.
Az 51 centis (20 inch) képátlójú 1.600×900 pixel panelfelbontású és 1.000:1 kontrasztarányú LG DX2000 típusjelzésű szemüveg nélküli Cinema 3D monitor 1.29 millió koreai von (kb. 2,2 millió Ft) áron kerül forgalomba.

Az LG sajtófotója csak illusztrálja a 3D képélményt
Az LG sajtófotója csak illusztrálja a 3D képélményt


Mint sok más autosztereoszkópikus képernyő a DX2000 is úgynevezett „parallaxis korlát” technológiát használva működik. Ez tulajdonképpen egy a képernyő elé helyezett szűrő, ami meghatározza, hogy a néző bal- illetve jobbszeme eltérő pixelkészletet látva érzékelhesse a kép mélységét.

A szokványosan alkalmazott parallaxis korlát technológia hátránya, hogy a néző tökéletes 3D képet csak a képernyőhöz képes meghatározott távolságból és kevésszámú adott szöghelyzetből láthat. Ezen pozíciókból akárcsak kicsit is elmozdulva a 3D kép szétesik, sőt az egész kép elmosódik. Az ilyen képernyők gyártói fejlesztéseikkel pont azt igyekeznek elérni, hogy szélesítsék azt a tartományt ahonnan a 3D kép zavartalanul nézhető.

Az LG technológiája egy a monitor keretébe épített web kamera szerű eszközzel követi a képernyő előtt ülő szemeinek helyzetét és a nézési távolságnak valamint szögnek megfelelően beállítva a pixelek szűrését mindig ideális 3D képet szolgáltat a néző számára.

Az LG állítása szerint cégük elsőként kombinálja a szemkövetést és a parallaxis korlát technológiát. Kérdés: mit szól majd ehhez az Apple, amely egy hasonló megoldást szabadalmaztatott.

Kapcsolódó linkek:

A vártnál lassabban fogyó Toshiba szemüveg nélküli 3D TV-k
Apple: szemüveg nélkül látható 3D kép több néző számára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .