Meg is érinthetőek a lézerrel keltett 3D hologramok

1. Oldal

Japánban egy kutatócsoport egy sor kisebb plazma hologramot hozott létre. A „Fairy Lights”, azaz tündérfény elnevezésű hologramok ujjal ténylegesen érzékelhetőek és interaktívan megváltoztathatóak.
A Tokiói Egyetem és a Nagojai Technológiai Intézet képalkotó szakértői „Fairy Lights”, azaz tündérfény néven emlegetik azokat az interaktív hologramokat, melyek az alábbi videó tanúsága szerint akár arra is programozhatóak, hogy hozzájuk érve alakjukat, formájukat – ami lehet egy csillag, egy szívecske, egy tündérke vagy az ábécé betűi – megváltoztassák.

érinthető_hologram 2.jpg
A hozzáférhető tanulmány szerint, a hologramok létrehozásához úgynevezett femtoszekundumos lézert használnak. A femtoszekundumos lézerek szuper gyorsan váltakozó (szuper rövididejű) fényimpulzusokat bocsátanak ki. Hogy képet alkothassunk, milyen gyorsan ezek a lézerimpulzusok, egy femtoszekundum egyenlő a másodperc kvadrilliomod részével, azaz az egymilliomod másodperc egymilliomod részének ezredrészével.

A lézerimpulzusokkal egy anyagot „gerjesztve” jönnek létre a képpontok, az úgynevezett „voxel”-ek, amelyek aztán 3D hologramok felrajzolására használhatóak. A femtoszekundumos lézerek felfedezője az MIT, és jellemzően a mikro-megmunkálásban valamint lézeres szemműtéteknél használják azokat. Mivel ezek a lézerek gyorsan mozognak, ezért biztonságosan meg is érinthetőek.

Talán a legérdekesebb, hogy ezeknek a hologramoknak a megérintése ténylegesen fizikailag érezhető is. Az eredmény egyfajta tapintható felület, ami megnyitja az utat a távoli jövőben a holografikus technológia számára, hogy például intelligens órák és mobiltelefonok interaktív kejlzőinél alkalmazzák.

A szerzők magyarázata szerint: „A plazma lökéshullámot hoz létre, amikor a felhasználó megérinti a plazma voxeleket. A felhasználó egy impulzust érez az ujjával, mintha a fény fizikai anyag lenne.”

Jelenleg a hologramok még aprók – elférnek egy kb. 1 centis élű kockában -, de ha az ilyesfajta display mérete növelhető, ahogy a tudósok állítják, akkor ezek a 3D térbeli grafikák érdekes jövőbeli lehetőségeket kínálnak szinte bármilyen alkalmazásban, például az orvosi képalkotásban vagy játékokhoz.

HTMLON
HTMLOFF
Kapcsolódó linkek:

Olcsó színes holografikus videó új technológiával
Új metódus a több pontból nézhető 3D kép előállítására
A japánok már az igazi 3D TV-n dolgoznak
Egy lépéssel közelebb a holografikus TV-hez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .