A japánok már az igazi 3D TV-n dolgoznak

1. Oldal

A 3D TV egyelőre nem tűnik olyan sikeresnek, ahogy azt a TV gyártók várták, ezért sok nagynevű márka már a jelenlegi technológia meghaladásával a szemüveg, sőt a mai értelemben vett képernyő nélküli TV-n dolgozik.

A jelenlegi 3D TV-vel egy nagyon egyszerű ötletet akarnak az érdekeltek készpénzre váltani. Mivel a szórakoztatóelektronikai termékek árai nyomottak és a filmstúdiók sem úgy dúskálnak a bevételekben, mint a DVD eladások aranykorában, ezért a TV gyártók és a tartalomszolgáltatók plusz pénzt remélnek a készülékek eladásából illetve a mozijegyek mellett a filmek Blu-ray 3D lemezen történő megjelentetéséből. A japán TV gyártók titokban talán abban is reménykedtek, hogy kihasználhatnak valamifajta technológiai előnyt koreai riválisaikkal szemben.

A várakozások nem igazolódtak. Észak-Amerikában a Samsung több mint 80%-os részesedéssel rendelkezik a 3D TV-k piacán és a 3D TV-k ára igen gyorsan csökken.

Ezért aztán nem csoda, ha a japán gyártók igyekszenek újragondolni a dolgokat, és céljuk visszaszerezni a technológiai előnyt. Azt szinte mindenki elismeri, hogy a jelenlegi 3D technológiát elsősorban a gyakran kényelmetlen és drága aktív 3D szemüvegek miatt nem kedvelik a fogyasztók. Az egyszerűbb és könnyebb passzív szemüveggel vagy a szemüveg nélkül nézhető TV-k már nemigen számítanak újdonságnak.

A Japán National Institute of Information and Communications Technology (NICT) kutatói viszont olyan megoldáson dolgoznak, ami nem is a képernyőn, hanem akár egy asztallapon állítja elő a valóban 3D „képet”. Arról már tudósítottunk, hogy stadion méretű holografikus Foci VB közvetítést terveznének a Japánok 2022-ben. Úgy tűnik ennek a tervnek a technológiája ölt testet abban a kis kék nyusziban és más objektumokban, amit a kutatók már be is mutattak. Ezek a képek azért tekinthetőek valóban 3D-nek, mert azok körbejárhatóak, és nemcsak extra mélységet adnak a képnek, mint a jelenlegi sztereoszkóp megjelenítés.

kek_3D_nyuszi.jpg
A kísérleti megoldásban több vetítő fénysugarát és tükrök komplex elrendezését használva idézik elő a holografikus képet az asztalon. A demonstráció során 100 vetítőt használtak a világ talán első valódi 3D videoképének előállításához.

Kapcsolódó link:

Stadion méretű közel holografikus Foci VB közvetítés 2022-ben
Egy lépéssel közelebb a holografikus TV-hez
Szemüveg nélküli 3D TV-k a Toshibától a CEATEC 2010-en
Jönnek a RealD passzív szemüveggel nézhető Full HD 3D TV-k
A holografikus TV-re még 15-20 évet várni kell
Szemüveg nélküli 3D kép prizmamintázatú vetítővászonról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .