Megéri teljes 1080p HD felbontású vetítőt venni

1. Oldal

Azok számára, akik valóban szeretnék a teljes 1080p nagyfelbontású tartalmak által nyújtott legfinomabb képrészleteket és az ezzel járó élményt kiélvezni, ma a korábbi áruk feléért megkapható frontvetítők jelentik a legmegfizethetőbb megoldást.

Sokat töprengtem, hogy helyes-e egy ilyen némileg kommerciális célokat szolgálni látszó cikk megírásába belefognom, de úgy gondoltam muszáj megosztanom olvasóimmal határozott véleményemet. Előrebocsátom, hogy bár üzletszerűen foglalkozom házi-mozik megvalósításával kapcsolatos szaktanácsadással és tervezéssel, de se a portál, se jómagam nem értékesít vetítőket, mint ahogy más készülékeket sem, arra ott vannak kereskedelmi partnereink!

Azt tapasztalom ugyanakkor – például itt a portál fórumában olvasható kérdések és bejegyzések alapján is – sokak számára okoz fejfájást, hogy milyen képmegjelenítő is lenne a legjobb választás a nagyfelbontású képet adó játékkonzolhoz, Blu-ray lejátszóhoz illetve HDTV televíziós műsorokhoz. Különösen a „Full HD” vagy HD ready 1080p logóval ellátott, vagyis az 1920×1080 pixel (1080p) felbontású képek megjelenítésére alkalmas LCD és plazma tévékészülékek keltenek sokakban leküzdhetetlen birtoklási vágyat, többnyire oktalanul.

Az átlagos lakóterekben a TV általában 3-4 méter távolságban van a nézőktől. Mint azt a „Milyen TV-t vegyek?” és a „Képméret és képfelbontás” című cikkekben már leírtam, a nagyfelbontású képek részletei csak elegendően nagyméretű képen láthatóak az emberi szem számára. Ezért egy 107 vagy 117 centis (42 vagy 46 inch), de még egy 127 centis (50 inch) képátlójú képernyőtől sem érdemes azt várni, hogy 3 méterről nézve láthatóvá tegye a teljes 1080p HD felbontású kép finomságait. Ahhoz, hogy az 1920×1080 pixeles 127 centis (50 inch) átlójú kép minden képpontját egy hibátlan látású ember érzékelhesse, azt nem érdemes 2,1 méternél távolabbról nézni. Ahhoz pedig, hogy 3 méterről a teljes HD felbontású kép minden pixele elkülöníthető legyen az emberi szem számára, a képernyőnek minimálisan 184 cm (kb. 72 inch) átlójúnak kell lennie.

Nos, az ennél valamivel kisebb, 152-160 centis (63-60 inch) képernyőjű 1080p felbontású plazma TV-k ára jelenleg 1,8 millió forintról indul, s ez igencsak tetemes összeg. Főleg ha azzal vetjük össze, hogy ennek az összegnek akár feléért ma már kiváló képminőséget biztosító 1080p felbontású vetítő és hozzá egy akár 254-305 cm (100-120 inch) képátlójú, minden igényt kielégítő, motoros mozgatású „rolós” vagy keretre feszített vetítővászon vásárolható. Egy 254 centis átlójú teljes 1080p felbontású kép részletei pedig még 4 méternél kicsit távolabbról is érzékelhetőek.

A 1080p vetítők ára a nem egészen egy évvel korábbi nagyjából felére esett, s ma már 488.400-839.900 Ft között is kaphatóak. A legnagyobb képátlójú TV-knél is sokkal nagyobb felületű képet adó vetítővásznak is – kiviteltől és mérettől függően – 50.000-450.000 Ft között beszerezhetőek. (Ne feledjük, egy jó vetítővászon hosszú távú beruházás, mely akár több vetítőt is kiszolgálhat!) Ezekkel az árakkal és a projektor valamint a vászon kicsit komplikáltabb elhelyezésének, felszerelésének költségeivel is számolva még mindig nagyon megéri beszállni egy igazi, teljes 1080p felbontású vetítőre alapuló házi-mozi felépítésébe.

hazi-mozi belso.jpg
Az egyetlen kompromisszum, hogy míg egy plazma TV világos szobában is nézhető, addig a vászonra vetített kép a legjobb eredményt elsötétített helyiségben reprodukálja. Bárki, aki látott már ilyet igazolhatja, hogy semmilyen más képmegjelenítő eszköz nem képes az igazi mozikhoz hasonló élményt visszaadni, csak a vetített kép.

Sokan persze azt gondolhatják, hogy ha ilyen ütemben csökken a vetítők ára, akkor érdemes még tovább várni, hátha jövőre olcsóbban lehet majd sokkal jobb vetítőt kapni. Nos – nem kell hozzá nagy jóstehetség – ez valóban így is lesz, és nemcsak jövőre, de az azt következő évben, s utána is mindaddig, amíg vetítőt és más hasonló elektronikai berendezéseket gyártanak. Vagyis aki így gondolkodik, az sosem vesz majd semmit, és lemarad a nagyfelbontású kép élményéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .