Jönnek a HD-ready 1080p és HDTV 1080p megjelölések

1. Oldal

Az EICTA iparági szervezet az IFA-ra időzítve jelentette be, hogy bevezeti a teljes 1920×1080 pixeles HD felbontású készülékek azonosítására szolgáló „HD-ready 1080p” és „HDTV 1080p” megjelölő címkéket.


A „HD ready 1080p” és „HDTV 1080p” termékminősítő megjelölés alapján az EU-ban vásárlók tudhatják, hogy az adott készülék megfelel az EICTA által felállított műszaki követelményeknek.

HDready-HDTV_1080p.JPG
Az új megjelölések lehetővé teszik a licencet használók számára, hogy az EICTAHD ready” és „HDTV” minimális követelményeit is teljesítő, de azon felül további minőségi előrelépést kínáló képmegjelenítő készülékeiket megkülönböztessék. Ez különösen vonatkozik a fogyasztók egyre szélesebb köre számára elérhető 1080p videojelek kezelésére és megjelenítésére. A „HD ready 1080p” megjelöléshez tartozó minimális követelmények célja, hogy véget vessen az európai piacon a gyártók által termékeiken használt saját logók elszaporodásának. A fogyasztókat ugyanis megzavarják a termékek, melyek azt hirdetik magukról, hogy megfelelnek a különböző „Full HD” és a „1080” szabványoknak.

A 1080p minősítő címkével ellátott képmegjelenítők nem csak minimum 1920×1080 pixeles felbontásúak, de garantált az is, hogy a 1080p jel különböző változatait – a 24, 50 és 60Hz-est is – képesek fogadni és megjeleníteni azonos vagy nagyobb képfrissítési sebességgel.

A minimális követelményeket rögzítő specifikáció szerint a jelölésnek megfelelő képernyő vagy vetítő képes a 1080i vagy 1080p jelet túlskálázás nélkül, azaz pixelpontosan közvetlenül megjeleníteni. Analóg komponens (YUV) csatlakozóján keresztül képes feldolgozni az 50 és 60 Hz-es 720p és 1080i jeleket, HDCP kompatibilis DVI vagy HDMI bemenetén keresztül pedig az előzőeken kívül még az 50/60 Hz-es valamint másodpercenként 24 képkockás 1080p jeleket is kell tudnia fogadni!

Ez utóbbi követelmény elsősorban az új optikai lemezformátumok, a Blu-ray Disc és a HD DVD miatt fontos, melyekről megfelelő lejátszó készüléket használva a lemez mozgókép tartalma az eredeti mozifilmmel azonos módon jeleníthető meg. Az előírás azonban csak azt tartalmazza, hogy a HDMI bemeneten fogadott, másodpercenként 24 képkockás (24p) jelet 1080p felbontásban kell tudni megjeleníteni. Arra vonatkozóan nincs követelmény, hogy a képernyőn ezt a jelet az eredeti képkadencia megtartásával, vagyis a képkockák ritmusának megváltoztatását okozó 2-3 „pull-down” képlebontás nélkül, másodpercenkénti 24 képkocka egészszámú többszörösének megfelelő képfrissítéssel kell megjeleníteni. Vagyis sajnos a HD ready 1080p megjelölés azt nem garantálja, hogy a 24p jel a mozifilmmel teljesen azonos módon jeleníthető meg.


Kapcsolódó linkek:

Mi az a 24p, és mire jó?
A „HDTV” azaz nagyfelbontású műsorvételre alkalmas megjelölésről
A „HD-ready” mellé itt a „HDTV”
A „HD-ready” azaz nagyfelbontásra kész megjelölésről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .