Megoldás a Blu-ray és HD DVD közti formátumháborúra?

1. Oldal

Bizonyos az USA-ban kizárólag Blu-ray Disc-en elérhető filmek Európában teljesen jogszerűen jelennek meg HD DVD-n is. Az utóbbi formátum hívei a globális internetes kereskedelem jóvoltából különösebb nehézség nélkül juthatnak ezekhez a lemezekhez.
Ha úgy vesszük, a formátumháború valójában nem is igazán a két egymással nem kompatibilis, de műszakilag nagyjából ugyanazt nyújtó lemeztechnológia között zajlik, hanem a valamelyik formátumot kizárólagosan támogató stúdiók között. Az egyedüli Warner kivételével, a filmstúdiók vagy csak Blu-ray (Disney, Fox, Lionsgate, MGM, Sony) vagy csak HD DVD (Paramount/DreamWorks, Universal) lemezeken jelentetik meg filmjeiket, legalábbis az észak-amerikai kontinensen. Ha az összes filmet mind Blu-ray, mind HD DVD lemezen meg lehetne kapni, akkor mindjárt értelmetlenné válna az egész formátumháború, és még az is kiderülhetne, hogy pusztán a piac megítélése szerint a kettő közül melyik szabvány az életképesebb. De erre egyelőre nincs esély.

Élelmes amerikai filmrajongók azonban felfedezték, hogy miként találhatnak a fentihez hasonló megoldást a formátumháború ellen. Néhány tucat az USA-ban csak Blu-ray lemezen kiadott film, köztük a SonyxXx”, a FoxA Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó” és a DisneyA tökéletes trükk” című alkotásai ugyanis a tengeren innen, azaz Európában megkapható HD DVD-n is. Mivel az utóbbi formátumon még nem alkalmaznak régiókódolást, ezért ezeket a lemezeket odahaza is lejátszhatják.

Ráadásul nem is kell az óceánt átszelniük, hogy hozzájuthassanak ezekhez a lemezekhez, elég csak ellátogatniuk mondjuk az amazon.co.uk weboldalára és feladni a rendelést, s bár az árak némileg magasabbak, mint az USA-ban a tranzakció teljesen törvényes. Azok pedig, akik meg akarják takarítani az Európából vagy Ázsiából történő szállítás fuvardíját, vagy aggódnak a valutaváltás miatt a szürkeimportot kiszolgáló USA-ban működő webes kereskedelmi felületen is válogathatnak, bár ez a tevékenység az amerikai törvények szerint már nem legális.

Az USA-ban nem kapható HD DVD-k
Az USA-ban nem kapható HD DVD-k

Minderre az ad lehetőséget, hogy a stúdiók gyakran adják el a DVD értékesítést az egyes országok piacát jobba ismerő helyi cégeknek, s aztán ezek a partnercégek néha az USA-ban a stúdió által favorizálttal szemben a versenytárs formátumot használják. Az is gyakran előfordul, hogy egy koprodukcióban készült mozi a partner a világ bizonyos részein érvényes forgalmazói joga okán jelenik meg más formátumban, mint az USA-ban. Sharon Stone klasszikusa az „Elemei ösztön” például a Sony TriStar és a francia Canal Plus együttes produkciójaként született, s az utóbbi a HD DVD támogatója. Az USA-ban csak a film Blu-ray változata jelent meg, de a francia HD DVD változaton csak át kell kapcsolni a francia nyelvű szinkronról és „et voilá” máris minden amerikai élvezheti az eredeti hangot.

Néhány az USA-ban kizárólag HD DVD-n megjelent film, mint a Universal PicturesA Minden6ó” és „Hollywoodland” című mozija Blu-ray Disc-en is kapható a világban, de az amerikai fogyasztóknak ügyelniük kell rá, hogy a velük azonos régióba eső változatot vegyenek, mely mondjuk Délkelet-Ázsiából származik.

A legtöbb USA-n kívülről az államokba kerülő nagyfelbontású lemez azonban HD DVD. Vannak olyan filmek is, melyek hetekkel vagy hónapokkal az amerikai lemezmegjelenés előtt piaca kerülnek már más országokban. Például a Fox sikerfilmje a „Mr. és Mrs. Smith” HD DVD-je a edvd.pl lengyel weboldalról már 109,99 zlotyiért (kb. 7.500 Ft) megrendelhető. A „Harry Potter és a tűz serlege” HD DVD pedig már talán egy éve is van, hogy megjelent az Egyesült Királyságban, miközben az USA-ban csak 2007. decemberére várható a Blu-ray és HD DVD kiadása.

Azt persze korai lenne kijelenteni, hogy mindez döntő hatással lehet az egész formátumháború kimenetelére, de jól jelzi, hogy a fogyasztók megtalálják a módját, hogy megoldást keressenek.

Kapcsolódó linkek:

Blu-ray és HD DVD vezetők eszmecseréje a DisplaySearch konferenciáján
Miért lassabb a vártnál a Blu-ray Disc és HD DVD eladás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .