A plazma TV gyártás jelentős költségcsökkenése várható

Az LCD TV gyártók a hatékony panelgyártásnak köszönhető gyors költségcsökkentés révén az elmúlt néhány évben készülékeikkel jelentős teret nyertek a piacon az évekkel korábban előttük megjelent plazma TV-kkel szemben. Most fordulni látszik a kocka.


Kutatók és fejlesztők most a plazmák fényerejének, teljesítményfelvételének jobbításán, és előállítási költségeinek csökkentésén dolgoznak, és abban bíznak, hogy evvel a technológia visszanyerheti eddig elvesztett piaci pozíció egy részét. Természetesen az LCD technológia is fejlődni fog, de árban minél közelebb kerül egymáshoz a két technológia, annál életképesebb alternatívát nyújthat a plazma.

Ross Young a DisplaySearch piackutató cég elnöke szerint „Mind a plazma mind az LCD teljesítménye javul majd, de a költségek gyorsabban csökkennek majd a plazmánál”.

Az LCD TV-k egyre kedvezőbb árának köszönhetően mára a két technológia készülékei például a 102-107 centis (40-42 inch) képméretben egyaránt 250.000 Ft ártól kaphatóak. Az LCD TV-k másik előnye a plazmákkal szemben a kép nagyobb fényereje, mely erősebben megvilágított környezetben használható ki. S bár bizonyos képméret felett mindkét TV energiafaló lehet, a plazma készülékek magas teljesítményfelvételükről hírhedtek.

Sokan gondolják úgy, hogy mindhárom említett probléma megoldásának kulcsa a plazmák esetében a fényhatásfok, azaz a fénykibocsátás és a betáplált teljesítmény aránya. Jelenleg a legjobb plazma TV-k wattonként 2-2,5 lumen előállítására képesek. Összehasonlításképpen az átlagos fluoreszcens lámpák 80 lument bocsátanak ki wattonként.

A fényhatásfok többféleképpen is javítható a plazmapanelben alkalmazott gázkeverék koncentrációjának megváltoztatásával, a plazmacellák szerkezetének módosításával, és különböző foszforok használatával. A Panasonic, Hitachi és Pioneer már együttesen dolgoznak azon, hogy olyan képernyőt állítsanak elő, mely 5 lumen/watt fényhatásfok elérésére képes, ami a jelenleg a piacon elérhető duplája. A fényhatásfok megduplázásával a jelenlegi a teljesítményfelvétel mellett lehetne megkétszerezni a fényerőt, vagy fele teljesítménnyel lehetne előállítani a jelenlegi fényerőszintet.

Fényhatásfok szempontjából is „a világ jelenleg legjobb” Pioneer KURO plazma TV-je.
A plazma TV gyártók tehát mindent megpróbálnak, hogy állják a versenyt a HDTV piacon az LCD TV-kkel szemben, s minden kutatásba fektetett pénz valószínűleg hatalmas haszonnal térül meg. Annak, akinek sikerül jobb fényhatásfokot elérni kevesebb alkatrészből kellene a TV-t is összeállítania. Egy 107 centis HD plazma TV-ben például 9%-ot tesz ki a tápegység gyártási költsége. Ez egy hasonló LCD TV-ben csak 3%-ot költséget jelent. A plazmák fényhatásfokának 5 lumen/wattra növelésével a TV-k előállítási költsége azonossá válna az LCD TV-kével, s a TV piacon, ahol igen csekélyek az árrések minden dollár számít.

A fejlesztés valószínűleg a képminőséget is érinti majd. A plazma TV-k jelenleg jobb képet adnak sötétebb házi-mozi környezetben mélyebb feketéjük, nagyobb kontrasztarányuk valamint saját fényt kibocsátó pixeleik miatt, de ez nem szükségszerűen érvényesül a nagy elektronikai áruházat eladóterében. Az erős külső megvilágításban ugyanis eltűnik a plazma és az LCD közötti különbség. A jövőben viszont a plazma TV-k nemcsak olcsóbbak lehetnek, de világos és sötét környezetben egyaránt alkalmazhatóak lesznek.

Kapcsolódó linkek:

Sony BRAVIA LCD és Pioneer plazma HDTV-k az elégedettségi rangsor élén
Érdekes tesztsorozat HDTV-k valódi felbontásáról
Panasonic: hosszabb élettartamú 1080p plazma HDTV-k
Rekord LCD TV paneltermelés, gyengélkedő plazma eladás
Pioneer: a 8. generációs plazmák a „világ legjobb síkpaneles TV-i”
LCD vagy plazma TV ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .