Mit hozhat az új, videólejátszós Apple iPod

1. Oldal

A filmek és mozgóképes podcast adások lejátszására is alkalmas ötödik generációs iPod 30 vagy 60 GByte kapacitású merevlemezével akár 150 órányi videó tárolására is képes, és természetesen máris vannak hozzá Internetről letölthető videó műsorok.
Bár a tegnapelőtt bemutatott Apple iPod a maga 6,4 cm (2,5”) átlójú képernyőjével még nem a házi-mozi kedvelőinek legfontosabb készüléke lesz, de megjelenése mégis nagyon fontos mérföldkő főleg a videó műsorterjesztés jövőjét illetően.

iPod.jpg
Ahogy az első iPod megjelenésével kezdetét vette a tömeges és „legális” internetes zenei műsorterjesztés, várhatóan úgy fog lendületet venni a hasonló módon történő film és TV műsorforgalmazás is.

Hogy mennyire így lesz ez, azt mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a Disney és az Apple azt tervezik, hogy az ABC sikerműsorait letölthetővé teszik közvetlenül a sugárzást követő napon. A népszerű Lost és Desperate Housewives (nálunk „Eltűntek” és „Született feleségek” címmel futnak) epizódjai az Apple iTunes digitális zeneboltján keresztül lesznek megvásárolhatók, s azok akár a felhasználó számítógépén akár új iPod-ján megtekinthetőek. Ez az első TV-filmek fizetős letöltésére vonatkozó fontosabb üzlet. Az iTunes felhasználók az epizódokat 1,99 dollár (kb. 500 Ft) fejében tölthetik le.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a CD-k eladásának visszaesésében milyen meghatározó szerepet játszik az internetes zeneforgalmazás, és talán nem nagy bátorság kijelenteni, hogy valami hasonló várhatóan lezajlik a házi film- és videoforgalmazás terén is. Jelenleg ugyan még az iTunes-ról letölthető videók a kis képmérethez illeszkedően valószínűleg nem túl nagy felbontásúak, s így nem jelentenek konkurenciát a DVD-Video formátumnak, de a jövőben a szélessávú Internet gyorsulásával és az egyre hatékonyabb a videotömörítés jóvoltából már percek alatt hozzájuthatunk olyan minőségű képhez, mely vetített képként is megállja a helyét.

Kapcsolódó linkek:

Hollywood fejőstehenének kezd elapadni a teje
A hollywoodi stúdiók a legális filmletöltés megteremtésére készülnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .