Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (X.)

1. Oldal

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos legfrissebb híreket gyűjtjük csokorba az alábbiakban.
A Toshiba a 30GB-os kétrétegű HD-DVD-R egyszer írható lemez bejelentésével igyekszik formátuma rugalmasságát és bővíthetőségét bizonyítani. Az új, az egyrétegűnél kétszer nagyobb kapacitású lemezt a DVD Forum döntéshozó testülete szeptember közepén Version 1.9 specifikációval már el is fogadta. A gyártó még idén szeretné elérni a Version 2.0-ás specifikációs könyv elfogadtatását is, hogy aztán jövő tavasszal olyan HD-DVD rekordert hozhasson forgaloma, mely már ezt a lemezt is támogatja. Az új lemez hasonló technikai megoldásokat alkalmaz a februárban már elfogadott egyrétegű 15GB-os Version 1.0-ás HD-DVD-R-hez, s alapvetően ugyanaz a szerkezete, mint az eddigi HD-DVD-ROM (csak olvasható) és HD-DVD-RW (újraírható) lemezeké. A legfontosabb gyártási eljárások megegyeznek a DVD-R lemezeknél alkalmazotakkal, s így minimális további beruházási befektetést igényel az új lemezek tömeges előállítása.

HD-XA1_nagy.JPG
A japánban lezajlott CEATEC kiállításon a Toshiba bemutatta HD-XA1 modellszámú lejátszóját, mely az első kereskedelemi forgalomba kerülő készülék prototípusa. A rendszer valódiságára utaló „HD DVD is REAL!” szlogen hangoztatásával működés közeben demonstrált lejátszó valamikor ez év végén kerül a japán szakboltok pocaira, de már néhány amerikai forgalmazónál is bemutatják. Ugyancsak látható volt a gyártó notebook HD-DVD meghajtója, mely a formátum olvasása mellett CD és DVD írására is alkalmas és mintapéldányai ez év végétől elérhetőek. A NEC HR-1100A típusjelű számítógépes HD-DVD meghajtója is kész a tömeggyártásra.

DB-ROM_lejatszo.jpg
A CEATEC-en külön Blu-ray Disc pavilonban csodálhatták meg a látogatók a formátumot támogató cégek BD-ROM lejátszóinak prototípusait, melyek valamikor 2006.-ban kerülhetnek az üzletekbe. A Sony lekerekedő fedelű mintakészüléke (ez már az IFA-n is látható volt) mintha kicsit alacsonyabb lenne, mit a többi gyártójé. A Sony mutatott némi előrelépést a notebook Blu-ray Disc meghajtó terén, de működőképes prototípust nem tudott demonstrálni, csak egy alacsonymagasságú optikai olvasót, mely egy ilyen meghajtóhoz elengedhetetlen.

Az alábbiakban íme néhány kép, melyek az IFA-n bemutatott BD-ROM lejátszókról készültek:

DB-ROM_lejatszo -JVC.jpg
a JVC-től…

DB-ROM_lejatszo -Pana.jpg
a Panasonic-tól…

DB-ROM_lejatszo -Pioneer.jpg
a Pioneer-tól..

DB-ROM_lejatszo -Philips.jpg
a Philips-től…

DB-ROM_lejatszo -Samsung.jpg
és a Samsung-tól…

Kapcsolódó linkek:

Két malomban őröl a Paramount
A Microsoft és az Intel a HD-DVD mellett
Biztosan nem kerül piacra idén a HD-DVD!
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IX.)
Mégsem kerül idén piacra a HD-DVD?
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VIII.)
Hollywood fejőstehenének kezd elapadni a teje
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VI.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IV.)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (III.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II. / A 2005-ös HD-DVD filmek listájával)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (I.)
A Walt Disney a Blu-ray Disc formátum mögött
A Blu-ray Disc és HD-DVD közti háború elkerülhetetlen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .