Nem a Blu-ray:HD DVD formátumháború, a magas árak miatt várnak ki a vásárlók

1. Oldal

Egy felmérés azt igazolja a Toshiba helyes stratégiát választott a HD DVD kapcsán, s a Blu-ray-t nem azért nem veszik a fogyasztók, mert félnek, hogy esetleg a vesztes formátumot választják, hanem mert drága.

hd_dvd_bluray.jpgA Pricegrabber webes ár-összehasonlító oldal januárban online fogyasztói felmérést végzett az USA-ban, melynek során 2185-en válaszoltak a feltett kérdésekre. A weboldalon akkor a HD DVD lejátszók 292 dollár (kb. 52.300 Ft), a Blu-ray Disc lejátszók 467 dollár (kb. 83.600 Ft) átlagáron szerepeltek.

A felmérés alapján a Blu-ray iránt érdeklődő válaszadók 56%-a azt mondta, a lejátszók árának csökkenésére vár, s csupán 19%-uk jelölte meg a formátumháborút, mint a legfőbb okot, ami miatt nem vásárolnak azonnal Blu-ray termékeket.

Egyébként a felmérés idején – amikor feltehetően még nem mindenki számára volt ismert a Warner kizárólagos Blu-ray támogatásra vonatkozó bejelentése – az összes megkérdezett 24%-a Blu-ray, 21%-a HD DVD lejátszó vásárlását jelezte az elkövetkező 12 hónapban. 14%-uk tervezi, hogy integrált videojáték konzolt vásárolna az elkövetkező egy évben, s ennek a sokaságnak egy része is a leendő Blu-ray lejátszót birtoklók közé sorolható az erre alkalmas Sony PlayStation 3 miatt.

Még mindig sokan, a megkérdezettek 11%-a egy új DVD lejátszót választana HD lemezlejátszónak, vagyis ennyien nincsenek tisztában vele, hogy a hagyományos DVD lejátszók nem alkalmasak nagyfelbontású tartalmak megnézéséhez. Feltehetően ebben az is közrejátszik, hogy sokakat megtéveszt az új DVD lejátszók azon funkciója, mely a hagyományos felbontású DVD lemezek képtartalmát nagyfelbontású videojellé alakítja.

A válaszadók 54%-ának egyébként még nincs HDTV-je, bár 30%-uk szeretne ilyet vásárolni. Így az is érthető, hogy a megkérdezettek háromnegyede jelezte, hogy még idén HD lemezlejátszót tervez venni. De még így is sokan vannak, akik teljesen elégedettek jelenlegi készülékeikkel.

Kapcsolódó linkek:

Egyre többen állnak a Blu-ray formátum mögé
Toshiba: Európában is csökken a HD DVD lejátszók ára
Toshiba: HD DVD visszavágás a lejátszók és filmek árleszállításával
A Warner kizárólagosan a Blu-ray Disc formátumot támogatja
Egyre olcsóbb Blu-ray Disc és HD DVD lejátszók az amerikai piacon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .