Nem gyártanak többé kazettás videomagnót

1. Oldal

Az első kazettás videomagnót 40 éve mutatták be, az utolsót ebben a hónapban állítja elő a tavaly még 750.000 ilyen készüléket egyedüliként gyártó Funai.
Valaha a műsoros VHS kazetta uralta a filmterjesztés tömegpiacát, mielőtt a DVD Video lemez át nem vette a szerepét. Később aztán a Blu-ray Disc is megjelent, de már meg se tudta közelíteni elődei sikerét. Bár lassan 12 éve sokan már temették a videomagnótól, de mivel nagyon sok háztartásban még ma is megtalálhatóak ezek a – ha mást nem, családi felvételeket tartalmazó – kazetták, ezért nem véletlen, hogy 40 év elteltével is volt kereslet a hozzájuk való lejátszókra.

Funai VHS videomagno.jpg
A VHS szabványt a Victor Company of Japan (JVC) fejlesztette ki, de a mostanra megmaradt egyetlen ismert gyártó, a japán Funai Electric is bejelentette, hogy az utolsó videomagnót 2016 július 31-én állítja elő. Az eladások ugyanis már nagyon visszaestek és a cég többé már nem jut hozzá a szükséges alkatrészekhez sem.

A csúcson még évi 15 millió videomagnót gyártó Funai Electric tavaly még meglepően sok, 750.000 ilyen készüléket állított elő, melyek egy részét bizonyos régiókban Sanyo márkanéven hoztak forgalomba.

Ha videomagnót nem is, de VHS kazettát más cégek valószínűleg még gyártanak majd. A Sony például 2002-ben állította le a formátumháborúban vesztes Betamax videomagnók gyártását, de a kazettatermelés még 2015 novemberéig tartott.

Kapcsolódó linkek:

Végső búcsú a jó öreg videomagnótól

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .