Netflix: a jobb hangélményért itt a „high-quality audio”

Az új Netflixhigh-quality audio” 5.1 surround és Dolby Atmos hangsávok magasabb bitsebességgel és adaptív streaming technológiával jobb minőségben szólaltathatóak meg.


A Netflix tegnapelőtti közlése szerint: „Örömmel jelentünk be egy új funkciót, a high-quality audio-t, mely hangminőségünket egy újabb szintre emeli. Ezt a direkt nevet adtuk neki, mert illik rá: a high-quality audio olyan hangot nyújt, mely közelebb áll ahhoz, amit az alkotók hallanak a stúdióban, vagyis minden apró rögzített részletet a gazdagabb, intenzívebb élmény érdekében. Ráadásul, ha korlátozott a sávszélessége vagy az eszköz az adaptívvá tett funkció az adottságokhoz illeszkedve a lehető legjobb hangot nyújtja. Hasonlóan ahhoz, ahogy a videó esetében is tesszük”.

Május 1-től tehát a streaming szolgáltatás minden filmjének és tévészériájának Dolby Digital Plus kódolású 5.1-es hangsávja a korábbi fix 192 kbit/s helyett 640 kbit/s, a Doby Atmos hangsávok esetén pedig 448 kbit/ helyett 768 kbit/s bitsebességű.

A hangminőség javítását az inspirálta, hogy a Stranger Things fantasy horrorsorozat kitalálói, a Duffer fivérek a második évad első epizódjának nyitó jelenetéből az autós üldözést egy nappali szobai környezetben hallgatva elégedetlenek voltak a hanggal, az nem olyan élesen szólt, mint a keverés során – emlékezett vissza Scott Kramer a Netflix produkciók hangtechnológiai menedzsere. A probléma megoldását a magasabb bitsebességű hangsáv jelentette.

A korábbi 192 kbit/s bitsebességű Netflix hangsávok nem érték el a hangtömörítéssel foglalkozó mérnökök elnevezése szerinti észlelési transzparenciát, vagyis azt a minőségi szintet, melynél még hozzáértő hallgatók sem tudják megkülönböztetni a tömörített hangot az eredeti forrástól. A tesztekkel igazolták, hogy a Dolby Digital Plus formátummal a 640 kbit/s vagy nagyobb bitsebességű 5.1-es surround hang kódolási minősége észlelésileg transzparens. Ennél nagyobb bitsebességet és nagyobb sávszélességet igénylő hangfájlok továbbítása viszont már nem jár a hallgatási élmény további javulásával.

Problémát jelenthet viszont a hangsáv több mint háromszorosára növekvő bitsebessége, különösen a Netflix felhasználó kisebb sávszélességű internetkapcsolattal rendelkeznek. Ezért a Netflix úgy döntött, hogy a sávszélességkorlátokhoz optimalizált videostreaming megoldását alkalmazza az audió esetében is.

A Netflix minden 5.1-es és Dolby Atmos hangsávot egy helyett több bitsebességgel kódol, annak érdekében, hogy azok között válthassanak a streaming körülményeinek megfelelően. Az ezzel az úgynevezett adaptív streaming technikával megvalósított high-quality audio kompatibilis készülékkel és elegendően gyors internetkapcsolattal automatikusan biztosítja a jobb hangminőséget.

A Netflix technikai blogposztja további részletekkel szolgál a fentiekről.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .