TCL X10S: QLED UHD TV-k „MiniLED” háttérvilágítással

Az európai piacon két TCL X10S QLED csúcs LCD TV lesz kapható, a 164 centis 4K Ultra HD felbontású 65U és a 190 centis 8K felbontású 75Q.


Az először a CES 2019 kiállításon bemutatott TCL QLED csúcs LCD TV Európában X10S megjelöléssel kerül kereskedelmi forgalomba. Mindezt a TCL az andalúziai IFA Global Press Conference alkalmával megtartott termékbemutatóján jelentette be, ahol a márka teljes 2019-es TV-kínálatát ismertette.

Az új X10S 164 centis (65 hüvelykes) 65U típusjelű változatnak 4K Ultra HD, míg a 190 centis (75 hüvelykes) 75Q modellnek 8K felbontású a képernyője. Mindkét készülék a gyártó által „MiniLED” elnevezéssel illetett teljes mátrix helyi fényszabályzású (FALD) háttérvilágítással rendelkezik, amely 20.000 miniatűr LED-ből áll és 1.000 szabályozható zónát alkot. Összehasonlításképpen a Samsung Q90R és Q950R QLED TV-k csak 480 fényszabályozott zónával rendelkeznek, vagyis az 1.000 zóna nagyon finom fényszabályzást feltételez, ami remélhetőleg sokat javít az LCD képernyő fekete szintjén és a kontrasztján. A maximális képernyőfényesség 1.500 nit (cd/m2). A MiniLED háttérvilágítás előtt egy kvantumpontok alkotta fényszűrő réteg, biztosítja a széles és pontos színvisszaadást. A TCL 100% valószínűleg DCI-P3 színtérfogatot ígér.

A gyártó szerint az X10S készülékek új világítási technológiájával nemcsak nagyon karcsú, de széles nézőszögtartományból élvezhető a képernyő. Lehet persze, hogy ehhez nemcsak a MiniLED-ekre, de feltehetően egy a 2019-es Samsung QLED TV-kben használthoz hasonló további szűrőelemre is szükség van.

A szeptemberi IFA 2019 alkalmával a nagyközönség számára is bemutatásra és aztán piacra kerülő X10S készülékek valószínűleg elfogadható árú csúcskategóriás TV-k lesznek, de ma még nem tudni mennyibe fognak kerülni. Mindkét modell alkalmas nagy dinamikatartományú képmegjelenítésre a Dolby Vision és HDR10+ formátumokat is kezelve. A Dolby Atmos is támogatott és a készülékek hangrendszerét az Onkyo dolgozta ki. A 8K felbontású 75Q változat a HDMI 2.1 szabványnak megfelelő bemenetekkel is rendelkezik.

A TCL TV-ken az Android TV 8-as (Oreo) platform működik és integrált a Google Assistant beszédhangvezérlés. Az X10S TV-k Amazon Alexa kompatibilisek is, és mint minden mai okos TV-ben természetesen valamilyen mesterséges intelligencia (AI) is működik a készülékekben.

Érdekes lesz, hogy mit jelent be még a TCL a szeptemberi IFA 2019 alkalmával, tekintve hogy már épül a céghez tartozó TV panelgyár nyomtatásos OLED technológiához is, vagyis akár láthatunk majd egy teljesen saját gyártású TCL OLED TV-t is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .