OLED: az eLEAP tömeggyártásra kész

A Japan Display 2024 végén elkezdi az új, eLEAP OLED képernyők tömeggyártását, kezdetben laptopokhoz, okostelefonokhoz és viselhető eszközökhöz.


A Sony, a Toshiba és a Hitachi displaypanel-üzletágainak egyesülésével létrejött Japan Display Inc. (JDI) 2022-ben mutatta be a maszknélküli anyagfelhordású litográfiai eLEAP technológiát, ami az RGB OLED képernyők gyártásánál a szerves fénykibocsátó anyagok hordozóra való felgőzölögtetéséhez általában használt finom metálmaszk (Fine Metal Mask – FMM) alternatívája.

JDI eLEAD

A metálmaszk kiküszöbölésével és a pontosabb litográfiai módszerrel nagyobb felületre felvihető RGB fénykibocsátó anyaggal nő a részpixelek teljes fénykibocsátó területe, s így a JDI szerint az FMM OLED-hez képest az eLEAP OLED képernyők kétszer jobb fényhatásfokúak, csúcsfényességük is kétszer magasabb és háromszor hosszabb az élettartamuk is.

A JDI nemrég megjelent közleménye arról számol be, hogy a tömeggyártás tervezett 2025-ös megkezdéséhez képest előrébb járnak: „A 2023 októberében megkezdett a próbagyártást követően a JDI jelenleg a 2024 decemberi eLEAP tömeggyártás előkészítésén dolgozik a japán Mobarában található G6 gyárában. A gyártás felfutása jóval a terv előtt van: nyolc hónappal a bevezetés előtt a JDI már több mint 60%-os gyártási kihozatalt ért el, ami alátámasztja, hogy a JDI sikeresen leküzdötte a bevezetés legfontosabb technikai akadályait. A JDI az eLEAP-et a végfelhasználói alkalmazások széles skálájához szállítja majd, köztük az okosórákhoz és viselhető eszközökhöz, okostelefonohozk, notebook PC-khez és autóipari képernyőkhöz.”

OLED_eLEAP

Az egyik első sorozatgyártásra tervezett eLeap panelt 35 centis (14 hüvelykes) OLED laptop képernyőnek szánják. A cég szerint ez az egyszintes szerkezet 1.600 nit (cd/m2) csúcsfényességet képes elérni, de hozzáteszik, hogy tandem szerkezettel az eLeap 3.000 nit (cd/m2) feletti fényességet is elérhet.

A Japánban tervezett 6. generációs (G6) üzem mellett a JDI egy 8.7. generációs gyárat is szeretne létrehozni Kínában, ami legkorábban 2027-ben készülhet el. Ez utóbbi lehetővé tenné, hogy a JDI sokkal nagyobb méretű OLED paneleket gyártson.

Az egyelőre nem ismert, hogy az eLeap OLED panelek mely márkák termékeiben jelenhetnek majd meg.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .