OLED: kétszeres csúcsfényességet ígéri az eLEAP technológia

Fényesebb, energiahatékonyabb és hosszabb élettartamú OLED képernyők gyártására szolgál a Japan Display (JDI) által kidolgozott maszknélküli anyagfelhordású litográfiai eLEAP technológia.


A Japan Display bejelentése szerint történelmi áttörés a display technológiában a jelenlegi OLED és LCD technológiák gyengeségeit kiküszöbölő eLEAP, mely a világ első maszknélküli anyagfelhordást és litográfiát használó tömeggyártásra kész OLED technológiája.

JDI logo

A Japan Display (JDI) nem kevesebbet állít, minthogy eLEAP és HMO (high mobility oxide) hátlapi technológiáinak kombinálásával sikerült sokat javítani az eddigi OLED képernyők gyengeségein a csúcsfényességet, az élettartamot és az energiafelhasználást tekintve. Emellett az új technológiával a képernyők környezetbarátabban gyárthatóak és rugalmasabban formálhatóak. Ezekre utal az eLEAP betűszó:
environment positive (környezet pozitív)
Lithography with maskless deposition (Litográfia maszknélküli felhordással)
Extreme long life, low power, and high luminance (Extrém hosszú élettartam, alacsony energia és nagy fénysűrűség)
Any shape Patterning (Bármilyen formájú Mintázás)

Metal_Maszk_felhordás

A JDI eLEAP technológiája tehát litográfiai módszeren alapul és nem alkalmaz finom metálmaszkot (Fine Metal Mask – FMM). Az OLED képernyők gyártásánál általában használt metálmaszk rései egyfajta tölcsérként szolgálnak, melyeken keresztül felgőzölögtetik a szerves fénykibocsátó anyagot a hordozóra. A fémhatár biztosítja, hogy az anyagok ne keveredjenek/fedjék egymást, és a szomszédos részpixelek fénye elkülönüljön.

A metálmaszk kiküszöbölésével és a pontosabb litográfiai módszerrel nagyobb felületre vihető fel az RGB képpontok anyaga, növelve ezzel a részpixelek teljes fénykibocsátó területét. Az eLEAP technológiával előállított OLED képernyők résaránya – azaz a fénykibocsátó rész teljes felülethez viszonyított aránya – 60%, szemben a szokványos metálmaszkos OLED képernyőkével, amelyeké körülbelül 28%.

eLEAP_előnyök

Az eLEAP technológiával előállított OLED képernyő így kevesebb betáplált elektromos energiával, vagyis nagyobb hatásfokkal állíthat elő ugyanolyan képfényességet, vagy szükség esetén magasabb csúcsfényességet produkálhat. A kisebb energiájú meghajtás miatt nő az OLED anyagok s vele a képernyő élettartama.

A JDI egy 300 pixel/inch képpontsűrűségű eLEAP technológiájú OLED képernyőn végzett számításokat, melyek szerint az FMM OLED képernyőhöz képest az kétszeres fénykibocsátási hatásfokot és csúcsfényességet érhet el, miközben élettartama a háromszorosára nő – ami a beégési problémákat is csökkenti.

eLEAP_élettartam

Metálmaszk nélkül a gyártás is rugalmasabb lehet. Az eLEAP gyártástechnológia akár a „G8”, azaz a 8. generációs (2.200 x 2.500 mm) szubsztrátumig is méretezhető, vagy még ennél is nagyobb lehet, és a hordható méretű kijelzőktől a TV képernyők méretekig alkalmas OLED display gyártására.

A JDI azt mondja, hogy az eLEAP gyártástechnológiával csökken a működési költség, az anyagfelhasználás és nincs szükség tisztítófolyadékra a maszkokhoz, vagyis kevesebb a keletkező hulladék és széndioxid-kibocsátás.

A JDI szerint jelentős az érdeklődés az eLEAP technológia iránt, és a cég már tárgyal a potenciális ügyfelekkel, mivel 2022 végéig szeretné elindítani az eLEAP mintagyártását. A JDI arra készül, hogy az eLEAP technológiát más displaygyártók számára is elérhetővé teszi.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .