A BOE kész a világ első 8K AMQLED képernyőjével

A kínai BOE bemutatta a világ első 140 centis (55 hüvelykes) 8K aktív mátrix kvantumpont fénykibocsátó diódás (AMQLED) képernyőjét, amit tintasugaras nyomtatással állított elő.


Lassan két éve, hogy a BOE bemutatta az első 140 centis (55 hüvelykes) 4K felbontású QD-LED avagy valódi QLED (AMQLED) képernyőt. A kínai display panelgyártó a SID Display Week 2022 alkalmával mutatta be az első 140 centis (55 hüvelykes) 8K aktív mátrix kvantumpont fénykibocsátó diódás (AMQLED) képernyőt.

BOE 8K AMOLED képernyő

A BOE bejelentése szerint: „Ez a világelső 55 hüvelykes 8K AMQLED display elektrolumineszcens kvantumpont technológiát használ oxid TFT meghajtással kombinálva és az összes funkcionális réteghez (kivéve a katódot) tintasugaras nyomtatási eljárással, ami valódi „aktív sajátfényt-kibocsátó kvantumpont képernyővé” teszi.”

Ez tehát a Hisense, a Samsung, a TCL és mások a LED háttérvilágítás és az LCD panel között kvantumpont-filmet alkalmazó, de marketingszempontok miatt „QLED TV” elnevezésű szokványos LCD TV-ivel  szembe egy valódi kvantumpont LED-ek alkotta QD-LED vagy QLED display. Jelenleg ilyen képernyőjű TV még nincs kereskedelmi forgalomban.

A BOE aktív mátrix kvantumpont fénykibocsátó diódás (AMQLED) vagy egyszerűen QLED-ként utal képernyőjére, ami tehát sajátfényt-kibocsátó display, aminek elektrolumineszcens kvantumpontok adják az egyes pixeleit.

„A kvantumpontos háttérvilágítás-technológiához képest az AMQLED háttérvilágítástól mentes, miközben a kvantumpontokat injektált áramlással fektetik le. Az AMQLED technológia a sajátfény-kibocsátás, a széles színskála és a hosszú élettartam, stb. előnyeivel rendelkezik, ami a kvantumpont képmegjelenítési technológiát iránymutatóvá teszi.”

Az OLED és a mikro LED technológiák alternatívájának számító QD-LED vagy QLED még fejlesztési fázisban van, de a BOE szerint „az akadémiai szféra és a display-ipar jelentős szereplői világszerte érdeklődnek a K+F iránt”.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .