OLED TV: igazoltan „Eye Comfort”, azaz nem fárasztó nézni

A szem károsodása nélkül nézhetőek az LG Display OLED TV panelek a TÜV Rheinland minősítő intézet „Eye Comfort Display” tanúsítványa szerint.


Sokak által ismert, hogy a túl sok, azaz órákon át tartó tévénézés negatív hatással lehet a látásra. Aki például egyhuzamban nézi végig kedvenc sorozatát, az olyan kellemetlenséget tapasztalhat meg, mint a homályos vagy kettős látás, a képtelenség a szem megfelelő fókuszálására, és bizonyos esetekben akár komoly fejfájást is. Ezek a képernyő túl hosszú ideig való nézésének gyakori tünetei.

A TÜV Rheinland az ISO 9241-307 szabvány alapján végzi a képernyők úgynevezett szemkomfort minősítését. A tesztelés és a minősítés részeként a TÜV három tényezőt vizsgál a képernyőn: mennyire kévés kék fényt bocsát ki, mennyire mentes a villózástól és mennyire csökkenti a fényvisszaverődést.

Vizsgálatok szerint a túlzott kék fénynek való hosszantartó kitettség számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe, köztük az álmatlansággal, szemkárosodással, látásvesztéssel és egyebekkel. Okozója lehet az úgynevezett „makula degenerációnak”, amikor a retina fényérzékeny sejtjei sérülnek, néha helyrehozhatatlanul. Főleg az LCD TV-k képernyőjének háttérvilágítását adó LED-ek túlzott kék fénye lehet veszélyes.

A TÜV Rheinland megállapítása szerint az LG Display 164 centis (65”) OLED TV panelek csak 34% kék fényt tartalmaznak, ami alatta van minimálisan biztonságosnak tartott 50%-os küszöbszintnek. Az LG Display hozzáteszi, „míg a legszínvonalasabb 65 hüvelykes LCD panelek 64% kék fényt produkálnak, az LG Display OLED paneljei csak ennek a felét bocsátják ki”.

Az LG Display OLED TV paneljei teljesítették a TÜV villogási tesztjeit is. Más vizsgálatok azt mutatták, hogy a panelek lényegében nem villognak.

Az OLED TV panelek a széles színtartomány és a nagy dinamikatartomány kategóriákban is megfeleltek a biztonsági előírásoknak, és 0,87%-ot értek el fényvisszaverődésben, ami kevesebb, mint a fele az LCD képernyőkének, a TÜV Rheinland szerint.

Így a TÜV elismeri az LG Display OLED TV paneljei „képernyőkként előnyösek a szem egészségére”. Ezeket a paneleket használják OLED TV-ikben az LG, a Hisense, a Panasonic, a Philips, a Sony, és más gyártók is. Az LG Display arra bátorítja partnereit, hogy használják a TÜV tanúsítványát.

Dr. Chang-Ho Oh, az LG Display TV üzletágvezetője szerint: „A TÜV Rheinland tanúsítványa azt jelenti, hogy az LG Display OLED TV paneljei most már nemzetközileg is elismerten előnyösek a szem egészségére nézve. Arra számítunk, hogy a fogyasztók így nagyobb bizalommal választhatják az OLED TV-ket.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .