OLED TV: 2020-tól tömeggyártásban tintasugaras nyomtatással

Az IHS Markit előrejelzése szerint a tintasugaras nyomtatással előállított OLED display gyártókapacitás gyorsan növekszik majd és jelentősen csökkennek az árak is.


Az IHS Markit nemrég publikált előrejelzése (Inkjet Printing for AMOLED Technology and Market Report 2019) szerint a tintasugaras nyomtatású, az angol „Inkjet-printed” elnevezés után IJP OLED képernyők 2020-tól készek a tömeggyártásra. A termelés 2020-ban nagyjából évi 105.000 hordozóról (209.000 m2) indul, de 4 év alatt 12-szeresére nőhet, hogy 2024-ben elérje az évi 1,3 millió hordozót (7,3 millió m2).

A fogyasztók számára ez a ma még meglehetősen drága OLED TV-k árának csökkenését eredményezheti. Az LG Display által ma egyedüliként gyártott WOLED képernyők gyártásánál alkalmazott módszer a zöld, piros és kék alpixelek ismétlődő mintázatának elhelyezéséhez egy finom fémmaszkot használ, hogy a szerves anyagokból RGB bevonatot kapjon. Ez a folyamat most már elég jól működik, de a méretezhetőség, a hatékonyság és az ezzel előállítható képernyő teljesítménye (csúcsfényessége, színtartománya) szempontjából kevésbé hatékony, ráadásul költségesebb is, mint a mai LCD képernyők előállítása.

A tintasugaras nyomtatással csökkenthető főleg a közepes és nagy felületű OLED panelek gyártási költsége. Az IHS Markit becslése szerint egy 164 centis (65”) 4K OLED TV jelenleg előállítása körülbelül 585 dollárba (kb. 167.000 Ft) kerül (az LG Display 10. generációs OLED gyártósorán). Tintasugaras nyomtatással ez 441 dollárra (kb. 126.000 Ft), azaz közel 25%-kal csökkenthető.

Elsőként a JOLED Inc., a Japan Display, a Panasonic és a Sony által létrehozott vegyesvállalat jövő évben el is kezdi az IJP OLED képernyők tömeggyártását az IHS Markit szerint. A cég a tavaly decemberi Finetech Japan 2018 alkalmával több tintasugaras nyomtatással előállított OLED panelt is bemutatott, köztük egy 4K TV panelt, ami a teljes DCI színtér reprodukálására és 120 Hz-es képfrissítésre képes.

Az IHS Markit szerint a kínai képernyőgyártók sincsenek nagyon lemaradva a JOLED mögött, és néhányuk 2021-ig meg is kezdi a tömeggyártást. Konkrét céget nem említ a piacelemző, de a TCL TV-k paneljeit gyártó China Star optoelectronics Technology (CSoT) bejelentette, hogy T7-es üzeme 2021-re már kész a nagyméretű OLED TV-képernyők nyomtatásos tömeggyártásra is.

Az LG üzleti stratégiája az elkövetkező években még a kevesebb, de nagyobb árrésű TV-k eladásán alapult. Ha viszont olcsóbb OLED TV-kkel szemben kell versenyeznie, akkor ez a stratégia borulhat, és az LG is kénytelen lesz az olcsóbb tintasugaras nyomtatásra átállni, amire a cég a DuPont OLED képernyőket nyomtató technológiájának felvásárlásával készül is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “OLED TV: 2020-tól tömeggyártásban tintasugaras nyomtatással” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .