Óriási fejlődés előtt az IPTV

1. Oldal

Az amerikaiak háromnegyede fejezte ki érdeklődését az új, felvirágzó műsorközlő médium, az Internet Protokoll Televízió (IPTV) iránt, ami világszerte is rendkívül gyors növekedés előtt áll az elkövetkező években.
Az RBC Capital Markets nemzetközi befektetési bank felmérése szerint öt amerikai közül három megfontolná a műholdon vagy kábelen keresztül elérhető IPTV műsorközlő szolgáltatás igénybevételét. Vásárlási döntésüket legfőképpen az ár, és az a lehetőség befolyásolja, hogy bárki személyesen állíthatja össze a megtekinteni kívánt műsort, és sokkal több speciális érdeklődést kielégítő tartalmat nézhet meg.

A legfrissebb számok azt követően láttak napvilágot, hogy augusztus elején az iSuppli amerikai piacelemző csoport nyilvánosságra hozta várakozását, mely szerint az IPTV szolgáltatásokat néző előfizetők globális száma várhatóan 26-szorosára növekszik 2005 és 2010 között, és az évtized végére meghaladhatja a 63 milliót. Ez azt jelenti, hogy az évi átlagos növekedési ütem több mint 92% a 2005-ös 2,4 millióról indulva, ahogy azt az alábbi ábra mutatja.

IPTV_elofizetok_2004-2010.jpg
Az iSuppli az IPTV szolgáltatás fejlődését három fázisra osztja. A jelenlegi globális IPTV piac az első fázis elején jár, az alapszolgáltatás telepítése zajlik. A második fázis már értéknövelt és interaktív szolgáltatások sorát adja az alapszolgáltatáshoz. A harmadik fázis drámai fejlődést hoz majd az integráció és interaktivitás terén.

Az tehát kétségtelen, hogy a technológia és a szélessávú internetes hozzáféréshez kapcsolódó fejlesztések az elkövetkező években drámaian fogják megváltoztatni a TV-nézési szokásokat. A fogyasztók nemcsak azt dönthetik majd el, hogy mikor, mit és hol akarnak megnézni, de olyan testre szabott programokat élvezhetnek majd, melyek magas szintű interaktivitást kínálnak.

Az előfizetők számát és a bevételeket tekintve a globális IPTV piacon korábban az európai volt a legerősebb, de Ázsia mutatja a leggyorsabb növekedést az összes régió közül, és ez év végére itt lesz a legnagyobb az előfizetői bázis. Az idei évtől várhatóan az amerikai régió vezeti majd IPTV bevételi rangsort, mert itt a legnagyobb felhasználónkénti átlagos bevétel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .