Panasonic DP-UB9000P1K: új D/A konverter a prémium UHD Blu-ray lejátszóban

Az újnak nem nevezhető Panasonic Ultra HD Blu-ray csúcslejátszó, a DP-UB9000P1K csak új kétcsatornás D/A konverterében különbözik elődjétől.


A Panasonic DP-UB9000 az egyik legjobb készülék az Ultra HD Blu-ray lejátszók mostanra igencsak szűkké vált piacán. Ebben a termékszegmensben a piac oroszlánrészét amúgy a Panasonic uralja, miután minden árkategóriában kínál UHD Blu-ray lejátszót.

Panasonic DP-UB9000

Az amerikai piacon valószínűleg DP-UB9000P1K (Európában talán DP-UB9000 mk2) típusszámmal megjelenő lejátszó és a DP-UB9000 csak a megújuló D/A konverter áramkörben különböznek. Sajnos a korábban beszerelt 2 csatornás AKM digitális-analóg átalakítók már nem elérhetőek, azok gyártósora ugyanis egy pusztító tűzvész áldozatául esett a chipgyártónál. A Panasonic most a versenytárs ESS 2 csatornás D/A konverterét és az ahhoz átalakított hardvert alkalmazza a lejátszóban. Egyebekben viszont tulajdonképpen nincsenek eltérések a három éve megjelent és a módosított készülékek között.

Panasonic DP-UB9000P1K

Minderről először a Value Electronics elismert iparági szaktekintélye Robert Zohn fórumbejegyzéséből tudhatunk. Ő már tesztelhette is a kicsit jobb specifikált „jel-zaj viszonnyal” rendelkező lejátszót, és arról számolt be, hogy nem hallott semmilyen könnyen észrevehető különbséget az általa lejátszott néhány CD-nél.

A Panasonic ezen a kisebb frissítésen túl nem tervezi új UHD Blu-ray lejátszók piacra dobását idén. A meglévő lejátszók 2021-ben is kaphatóak maradnak, ahogy az LG és a Sony kínálata sem változik. Idén új márkaként a Reavon kínál két új lUHD Blu-ray lejátszót.

A Panasonic egyébként nem az egyetlen gyártó, amelyik az AKM D/A konvertereiről áttért az ESS vagy más gyártók átalakítóira. A tűzvész után a gyártásnak ugyan hónapokon belül újra kell indulnia, de az eddig az AKM konvertereket használó cégek úgy gondolják, hogy a termelés 2022 közepétől kezdődően rendeződik.

A Panasonic DP-UB9000P1K vagy DP-UB9000 mk2 idén nyáron lesz kapható Európában nagyjából ugyanazon az áron, mint elődje, ami most idehaza kb. 370.000 Ft.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .