Samsung: a Neo QLED TV-k újabb tanúsítványt kaptak

A Samsung Neo QLED TV-k újabb tanúsítványa azok térhangzás-optimalizálási képességét igazolja, ami azok SpaceFit Sound funkcióján alapul.


A Német Elektrotechnikusok Egyesülete, a Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE) nemrégiben már „Eye Care” szemkímélő tanúsítványát adott a Samsung 2021-es Neo QLED TV-inek, most pedig ezek a készülékek elsőként megkapták a „Spatial Sound Optimization”, azaz térhangzás optimalizálás minősítést is.

Samsung Neo QLED VDE Spatial Sound Optimization

Kérdése persze, hogy mekkora jelentősége van az ilyen tanúsítványoknak, amiket a gyártók szívesen használnak termékeik reklámozására, a minősítő szervezetek pedig ezekkel igyekeznek előtérbe kerülni más vállalatokat is a tanúsításra ösztönözve, ami természetesen bevételt hoz számukra. A legfontosabb kérdés az, hogy az egész felhajtás nyújt-e hozzáadott értéket a fogyasztók számára.

A Samsung sajtóközleménye szerint: „a VDE Spatial Sound Optimization minősítését olyan termékek kapják meg, amelyek a környezettől függetlenül konzisztens hangélményt nyújtanak.” Vagyis a tanúsítvánnyal rendelkező TV hangrendszere minden körülmények között azonos hangzást biztosít.

A Samsung szerint a Neo QLED TV-kbe erre a célra építették be a „SpaceFit Sound” funkciót, ami lehetővé teszi a hangzás adott lakókörnyezetnek megfelelő beállítását. Az AV vevőerősítők szobakalibráló rendszereihez hasonlóan működő funkció a TV-kbe épített mikrofont használva érzékeli az adott helyiségtől és a készülék elhelyezéstől függően megszólaló hangteret, és annak megfelelően végez beállításokat a hangon.

A Samsung szerint egy nappaliban, egy hálóban vagy a teraszon más-más hangélményt tapasztalunk. Példaként pedig azt említi, hogy a nappali szőnyege elnyeli a közép- és nagyfrekvenciás hangokat, vagy a falhoz közel helyezett TV a basszusai túlzóak lehetnek. A SpaceFit Sound mindkettőt felismeri és kompenzálja a megfelelő hangokat (frekvenciákat) automatikus, vagyis kézi beavatkozást nem igénylő beállítással.

Vagyis nem is annyira a VDE tanúsítványa az érdekes, hanem a Samsung funkciója.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .