Panasonic: kész a világ első HDR UHD virtuális valóság szemüvege

A CES 2020-on bemutatott újonnan kifejlesztett Panasonic VR szemüveg kényelmesen teszi élvezhetővé a nagy dinamikatartományú 4K UHD képet és az igényes hangot.


A Panasonic sajtóközleménye szerint a cég kifejlesztette a világ első nagy dinamikatartományú (HDR) és UHD virtuális valóság (angolul virtual reality, röviden VR) szemüvegét, mely kényelmesen viselhető, mert a felhasználói úgy érezhetik, mintha csak egy közönséges szemüveget viselnének.

Mint a fenti képen látható a Panasonic HDR UHD VR szemüveg valóban elég kompakt, és inkább a hegymászók speciális napszemüvegére emlékeztet, semmint a hagyományos ormótlan VR szemüvegekre.

A közlemény szerint a Panasonic új lehetőségeket lát a virtuális valóság és az ahhoz kapcsolódó hordozható eszközök terén, különösen az 5G mobilkommunikációs rendszer nyújtotta kereskedelmi szolgáltatásokban. Ezek között számos VR szemüvegeket alkalmazó új szolgáltatás várható, köztük olyanok, melyek utazás közbeni 4K streaming játékot vagy videót kínálnak például sporteseményeket közvetítve vagy virtuális utazási élményt nyújtva. A 4K és a virtuális valóság kombinációja különösen vonzó a jelenlegi VR megoldások problémáinak kiküszöbölésére.

A Panasonic szerint a jó kép- és hangminőséggel rendelkező hagyományos VR szemüvegek hiába nyújtanak magával ragadó szimulált élményt, azok túl nagyok és gyakran fejpánttal kell a fejre rögzíteni, ami kényelmetlen a viselőik számára. A Panasonic VR szemüvege ezzel szemben könnyű, egy fülbe dugható fejhallgatót is tartalmaz, és nem kell semmilyen módon a felhasználó fejéhez rögzíteni, ami nyomná azt.

Az új VR szemüveghez kifejlesztett HDR UHD display a Panasonic és az ilyen kijelzők vezető gyártója, a Kopin Corporation kooperációjának eredménye. Az új eszközbe olyan Panasonic audio- és videotechnológiákat építettek még bele, mint a TV-khez és Blu-ray lejátszókhoz fejlesztett jelfeldolgozás, a Technics audiotermékek akusztikai technológiái és a LUMIX digitális kamerákban használt optikai technológiák.

A Panasonic VR szemüvegében lévő képernyők „mikro OLED” paneljével a „csirkehálótól” (a képpontokat elválasztó finom rácsozattól) mentes akár HDR képek is előállíthatóak. A Technics saját mágneses folyadékot használó dinamikus meghajtóinak alkalmazása pontos membránmozgást és rendkívül alacsony torzítást biztosít. A Kopin Corporation, a 3M Company és a Panasonic által kifejlesztett optikai modul pedig a természetes és torzításmentes képek megjelenítését teszi lehetővé egy kompakt és könnyű szemüveg kivitelben.

Az jelenleg még nem ismert, hogy a Panasonic mikor viszi piacra ezeket a VR szemüvegeket.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .