PlayStation 5: híresztelések az új Pro és Slim konzolváltozatokról

A Sony közel háromév után várhatóan leváltja játékkonzolját egy továbbfejlesztett változattal és dolgozik a PlayStation 5 Pro verzión is.


Novemberben lesz három éve, hogy megjelent a Sony PlayStation 5 és egyre több egyelőre hivatalosan meg nem erősített hír szól arról, hogy ezt a konzolt rövidesen felváltja egy továbbfejlesztett modellváltozat és készül már az erősebb hardverű „generációközi” verzió is. A versenytárs Microsoft nem tervez ilyen frissítést, mert az Xbox Series X már eleve „Pro” generációnak készült.

Sony-PS5-Pro-Slim
A kép illusztráció, nem létező termékeket mutat

A Key To Gaming névtelenségüket kérő forrásai szerint „Trinity” kódnév alatt 2022 eleje óta zajlik a PlayStation 5 Pro fejlesztése. A kódnévhasználat ismerősnek tűnhet, mivel a Sony korábban is használta már a Matrix film karaktereit fejlesztéseinél: a PlayStation 4 Pro volt „Neo”, a PlayStation VR pedig „Morpheus”.

A cikk tudni véli, hogy már zajlanak azok a demonstrációk is, amik a PlayStation 5 Pro teljesítményt érintő fejlesztéseit hivatottak bemutatni a játékfejlesztő stúdióknak, hogy azok felkészülhessenek, mire 2023 novemberének végére megkapják a fejlesztőkészleteket.

A PS5 Pro nagyobb teljesítményével várhatóan tovább javul és stabilabbá válik a 4K felbontás melletti képsebesség kezelése – vagyis a képfrissítési gyakoriság -, lesz egy új „teljesítmény mód” a 8K felbontáshoz és gyorsítják a sugárkövetés (Ray Tracing) funkciót is. Az új konzol műszaki specifikációjáról csak két számszerű adatot tudtak meg a cikk forrásai. Eszerint annak 18.000 mt/s (megatranszfer/másodperc) sebességű a memóriája és 30 WGP (workgroup processor – az RDNA architektúra sajátossága) a számítási teljesítménye. A jelenlegi PlayStation 5-höz viszonyítva talán világosabbá tehető, hogy mit is jelentenek ezek a nem mindenkinek ismert adatok. Egy WGP mindig 2 CU-ból (számítási egységből) áll. Ez tehát 60 CU a PlayStation 5 Pro esetében, szemben a jelenlegi PlayStation 5 36 CU-jával. A 18.000 mt/s-os memória pedig olyan modern grafikuskártyák memóriakapcsolatával egyenértékű, mint az RTX4070ti vagy az RX7600.

A cikk szerint, ha az várhatóan 2024 novemberében piacra kerül, akkor a PlayStation 5 Pro lesz a mostani konzolgeneráció utolsó nagyobb hardverkiadása a más bennfentesek szerint 2028-ban megjelenő PlayStation 6 előtt.

Sok híresztelés lát napvilágot egy továbbfejlesztett PS5 Slim verzióról is, ami állítólag ugyanannyiba fog kerülni, mint a jelenlegi lemezmeghajtó nélküli PS5 Digital Edition, de illeszkedő külső lemezmeghajtó csatlakoztatható hozzá. Tom Henderson bennfentes újságíró szerint amennyiben szeptemberben megjelenik ez az új PS5, akkor azt még a nyáron hivatalosan bejelenti a Sony, és hajlik arra, hogy azt csak PS5-nek fogják nevezni, mert a konzol továbbfejlesztett változata lesz. Tudomása szerint az új modell teljesen leváltja majd az eddig PS5-öket, amelyek utolsó példányai az év végéig lesznek forgalomban, utána már csak ez a továbbfejlesztett verzió lesz kapható. Henderson egy kommentben azt is megemlíti, hogy annak alapján, amit az új modellből látott, az tényleg nem lesz Slim, mivel nem vékonyabb vagy kisebb, mint a jelenleg kapható PS5.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .