Projectiondesign: 1080p felbontású DLP vetítő külső videoprocesszorral

1. Oldal

A projectiondesign Action! model three 1080 és a hozzá tartozó Crystalio II videoprocesszor az első a teljes HD felbontású DLP-s vetítők között került bemutatásra a CES 2006-on.
A norvég projectiondesign nem könnyen megjegyezhető típuselnevezéssel Action! model three 1080-nek keresztelte el első, teljes HD felbontású, egy DLP chip-re épülő frontvetítőjét. A Texas Instruments (TI) 2,41 cm-es (0,95″) 1080p Dark Chip3 DMD képmodulátor tömörítetlen 1920x1080p sajátfelbontású képet állít elő.

model three.jpg
DuArch.jpgAz Action! model three 1080-ben sokat tettek azért, hogy minden eddigi DLP vetítőhöz képest életszerűbb képet hozzanak létre. A vetítőben az egy DMD képmodulátorhoz a gyártó saját, szabadalmaztatott DuArch megvilágítási architektúráját alkalmazza, mely két lámpát, két hétszegmenses színtárcsát és fényformázókat tartalmaz. Az összes eddigi „egy chip”-es frontvetítő optikai teljesítményének meghaladását ígérő megoldás az akár 7500:1 arányú valódi optikai kontraszttal, és a teljesen szabadon konfigurálható kimeneti fényerősséggel valóban szélesebb képdinamikával rendelkezik. A két lámpa függetlenül beállítható teljesítményével a vetítő fényereje 500 és 2500 ANSI Lumen között fokozatmentesen szabályozható, mely utóbbi érték még nagyobb, akár 6 méter képátlójú vászonhoz is elegendő.

A vetítőhöz hat különféle lencséből választható ki az alkalmazáshoz legmegfelelőbb. Ezek között van hátulról vetítéshez tervezett ultra nagy látószögű (0,75:1) és szuper tele zoom 3,7–6,5:1 képtávolság/szélesség arányú is. A lencsék speciális alacsony fényszórású üvegből készülnek a legszigorúbb szabványok szerint, a legnagyobb precizitással. Az installáció megkönnyítése érdekében az összes lencse vízszintesen és függőlegesen egyaránt eltolható.

Az új TI BrilliantColor technológiai alkalmazásával nő a másodlagos színek hatása, s ennek eredményeként javul a színvisszaadás, a színtelítettség. A projectiondesign saját RealColor színmenedzselő alkalmazása pedig tökéletes szín- és szürkeskála előállítást biztosít, és könnyű, pontos beállítást tesz lehetővé. A vetítők mindegyike a végső tesztelés során egyedileg kerül kalibrálásra, és rögzítésre kerülnek az adott példány színskála és színtelítettségi adatai.

Crystalio.jpg
A Gennum Visual Excellence Processing (VXP) képfeldolgozó technológiáját felhasználó Crystalio II képprocesszor egységgel az Action! model three 1080 kivételes képet ígér. A negyedikgenerációs, stúdióminőségű eljárásoknak köszönhetően a napjainkban megszokotthoz képest – a gyártó szerint – „forradalmi” javulást mutat a kiváló standard- és nagyfelbontású videó képminőséget előállító processzor. A Crystalio II váltott-sorosból progresszív képfrissítésbe alakításhoz a Gennum TruMotionHD pixel alapú, mozgás-adaptív „de-interlacing” algoritmusát használja, mely automatikus 3:2 és 2:2 képkocka lebontást tesz lehetővé mind HDTV (1080i-ből, 1080p-be is) mind SDTV formátumban. A világszínvonalú képfeldolgozás és skálázás teljes 10-bites, és minden ismert processzálási és képjavítási technikával felvértezett.

rearpanel_pro_lit.jpg
A csatlakoztathatóság rugalmasságát a stúdiószintű analóg és digitális (HD-SDI) BNC bemenetek gazdagítják, de találunk a Crystalio II hátlapján 4 db HDCP kompatibilis HDMI bejáratot és IEEE1394 (Firewire) interfészt is.

Az Action! model three 1080 kompatibilis az ismert vezérlőrendszerekkel, és kontrollálható Ethernet, RS-232 interfészen keresztül valamint a mellékelt távkezelővel.

A vetítő és a külső processzor pontos ára még kérdéses, de a hazai forgalmazó szerint standard lencsével valahol bruttó 5 millió forint körül lesz.

Kapcsolódó linkek:

Itt a rég várt 1080p-s vetítőkbe szánt DLP képmodulátor
DLP újdonságok az InfoComm 2005 kapcsán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .