Rekord plazmapanel kiszállítás 2010 második negyedévében

1. Oldal

A Displaybank koreai piackutató legfrissebb jelentése szerint minden eddiginél több, 5 millió PDP modult szállítottak ki a gyártók a második negyedévben, és a növekedést az LCD-knél kedvezőbb árú plazma TV-k iránti keresletbővülés okozza.
A sokak által már temetett plazma technológia újra bizonyítja életképességét. Nemcsak rekordmennyiséget szállítottak ki a panelgyártók, de a nagyobb panelméretek bővülő elterjedése révén stabil árak miatt bevételeik is növekedtek. A második negyedévi 5 millió PDP modul az előző negyedévhez képest 27%-os, az előző év azonos időszakához viszonyítva 53%-os növekedést jelent, az 1,48 milliárd dolláros (kb. 310 milliárd Ft) árbevétel pedig Q/Q 25%-os emelkedést.

A legnagyobb és legrágább plazmaképernyő
A legnagyobb és legrágább plazmaképernyő


A nagyobb méretű plazmapanelek részaránya bővült azáltal, hogy az 127 centis (50 inch) PDP modulok kiszállítása meghaladta a 2 milliót. A 107 centis (42 inch) modulok részesedése 56%.

A gyártók közül a Panasonic az első negyedévben a készletszervezés és az új termékekre való átállás miatt némileg visszaesett kiszállításait követően 2010 második negyedévében több mint 2 millió panelt szállított ki, visszaszerezve 40% feletti piaci részesedését. A Samsung SDI rekordmennyiségű 1,62 millió, az LG Electronics 1,15 millió panelt szállított ki. A koreai gyártók jelenleg maximális kapacitással működtetik gyártósoraikat, így PDP kiszállításuk 2010 második felére várhatóan a jelenlegi szinten marad, vagy csak kicsit növekszik, a Panasonic azonban csak ezután kapcsol magasabb sebességi fokozatba, így piaci részesedése várhatóan jelentősen növekszik majd.

Jusy Hong a Displaybank képernyőkkel kapcsolatos kutatási csoportjának vezetőelemzője szerint „a PDP modul üzlet jelenlegi boomja a PDP TV-k iránti folyamatos keresletnövekedésre és az LCD-vel összehasonlítva alacsonyabb árakra vezethető vissza. Miközben az LCD panelek ára a kereslet-kínálati helyzettől függő árcsökkenésnek megfelelően alakul, addig a PDP szélesíti az árkülönbséget, mivel ára folyamatosan csökken.” Hong úgy véli „miközben az LCD panelárak csökkenési trendje várhatóan a következő hónapig folytatódik és szeptembertől vagy enyhén emelkednek vagy fennmaradnak (az árak), ugyanakkor a PDP modulárak várhatóan folyamatosan csökkennek majd 2010 második féléve során.” Az elemző azt is hozzátette, hogy „ha ezek a körülmények továbbra is fennállnának, akkor a PDP modulkiszállítás 2010-re jelentősen meghaladhatja az év elején eredetileg előre jelzett 16,2 millió egységet, és elérheti a 19 milliót.”

Kapcsolódó linkek:

Mindenki részt akar a felfutó plazma TV piacból
Idén 242 millió TV kerül piacra köztük 188 millió LCD TV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .