Samsung AI ScaleNet: tömörítés a 8K streaming támogatására

A Samsung által kifejlesztett AI ScaleNet további infrastruktúra nélkül teszi lehetővé 8K tartalmak továbbítását 4K hálózatokon.


A 8K felbontású TV-k elterjedésének nemcsak a 8K képminőséget nyújtó készülékek körüli bizonytalanság szabhat gátat. Meg kell oldani a tartalmak nézőkhöz való továbbítását is, és ehhez a zavartalan 8K streaming támogatására alkalmassá tett hálózati kapcsolatra is szükség van.

A Samsung sajtóközleményben mutatja be a kutatói által kifejlesztett mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó AI ScaleNet kódoló/dekódoló eljárását, melyet először a cég október végi fejlesztői konferenciáján (SDC19) mutatott be.

Az AI ScaleNet a 8K tartalom továbbítását olyan hálózatokon is lehetővé teszi, amelyek általában csak a 4K átvitel sebességét támogatják, és további infrastruktúrára sincs szükség. Az eljárásban alkalmazott mély tanulási technológia minimalizálja az adatvesztést a tömörítés során, és teszi lehetővé a 8K tartalom továbbítását alacsonyabb sávszélességű hálózatokon.

Az eljárás dióhéjban úgy működik, hogy a 8K tartalmat egy AI leskálázó használatával 4K minőségűre tömörítik, és ezt továbbítják a felhasználó TV-jéhez, ami ugyancsak AI alkalmazásával skálázza vissza a tartalmat 8K minőségre. A sajtóanyag nem említi, hogy az eljárás kifejezetten csak a Samsung TV-in működne, de nyilvánvaló, hogy annak használatához más gyártóknak is be kéne építeniük készülékeikbe az említett AI felskálázást.

Az AI ScaleNet a modern hálózati infrastruktúrák sávszélességkorlátait úgynevezett adaptív „AI Codec” segítségével kezeli. Kwangpyo Choi, a Samsung Research Visual Technology kutatójának elmondása szerint: „Az AI adaptív bitsebességű streaming olyan AI technológiára utal, ami alkalmazkodik a különböző sávszélességekhez és a zavartalan streaming lehetővé tételéhez állítja be a felbontást.”

Choi magyarázata szerint a sávszélesség-változásokhoz való alkalmazkodásban és a minőségoptimalizálásban így felhasznált mesterséges intelligencia a lehető legmagasabb minőségű streaming élményt tartja fenn a felhasználók számára, különösen az internetes (OTT) szolgáltatások használatában, ahol a nézők általában jól érzékelik a képminőség változásait.

A kutatócsoport számára a legnehezebb az volt, hogy AI ScaleNet kompatibilis legyen a meglévő kódoló/dekódoló tömörítési technológiákkal, ugyanakkor a tervezett teljesítményt is teljesítette.

A kutatók szerint a Samsungnak „nagy tervei” vannak a technológiával, és folytatódnak a fejlesztések a felhasználói kényelmet biztosító további funkciók hozzáadása érdekében.

A Samsung ugyanakkor csatlakozik az AV1 jogdíjmentes videoformátumhoz is, aminek az eredeti ütemterv szerint 2020-ban már meg kéne jelennie az elektronikai készülékekben, így a Samsung TV-iben is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .