LG: túl az 5 milliomodik OLED TV-n

A legfrissebb iparági adatok szerint az LG Electronics összesen világszerte már több mint 5 millió OLED TV-t szállított ki azok 2013-as tömeggyártásának megkezdése óta.


A Pulse News cikke szerint az LG Electronics által világszerte kiszállított OLED TV-k mennyisége novemberben lépte át az 5 milliót, amikor a piacra kerülő átlagosan havi 100.000 készülék hozzáadódott a szeptember végéig elért 4,86 millióhoz.

Forrás: Pulse News

Az LG Electronics kezdett elsőként a világon az OLED technológiájú TV-k tömeggyártásába 2013-ban, és azóta is az ilyen készülékek piacvezető előállítója. Az LG OLED TV-k kiszállításai a 2014. évi 76.000-ről, 2016-ban 666.000-re nőttek, majd 2018-ban már 1,564 millió készülékre.

Jelenleg világszerte összesen 15 márka gyárt OLED panelekkel TV-ket, melyek közül egyre növelik piaci részesedésüket a Sony és a Panasonic, de gyárt ilyen készülékeket csak a japán piacra a Toshiba, az európai piacra a Philips, a Grundig a Vestel és a Bang & Olufsen, valamint a kínai piacra a Changhong, a Hisense, a Konka és a Skyworth. Ezek mindegyikéhez az LG Display állítja elő az OLED paneleket.

Az OLED technológiájú TV-k továbbra is csak kis szeletét képviselik a teljes piacnak. A 2,5 – 3 millió ilyen készülék alig 1%-át teszi ki az idén eladásra kerülő 220 millió TV-nek – az IHS Markit adatai szerint. A 2.500 dollárnál (kb. 750.000 Ft) drágább prémium TV-k piacán azonban az OLED modellek több mint 30%-ban részesednek.

Az IHS Markit előrejelzése szerint az OLED tévépiac gyorsan növekszik majd. Az idei becsült 3 millió után 11,5 millió eladott készülékre növekszik 2023-ra.

Az LG Electronics a prémium TV-k iránti megnövekedett kereslet és a sokkal nagyobb jövedelmeződés miatt is egyre inkább az OLED-re összpontosít. Az erősen támogatott kínai gyártók új termékeivel telített piacon az LCD paneleket ára drámaian esett az elmúlt néhány évben, Ezért az LG Display felére csökkenti az LCD TV panelgyártást és az így felszabaduló gyártósorok egy részét OLED gyártásra állítja át.

Ugyanerre készül a nagy vetélytárs Samsung Display is, mely jelentős beruházással a panelgyártás átállítását valósítja meg a kifutóban lévő LCD-technológiáról az új generációs displaytechnológiára, nevezetesen a még fejlesztendő QD-OLED panelek előállítására.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .