Samsung: egy naplófájl okozza a Blu-ray lejátszók hibáját

A Samsung Blu-ray lejátszók egy hónapja tapasztalt indulási hibáját egy a felhasználói adatok naplózását és gyártónak való továbbítását meghatározó XML fájl okozza.


A világszerte sok Samsung Blu-ray lejátszó vált hirtelen használhatatlanná az úgynevezett „bootloop” (rendszerindítási-hurok) probléma miatt, ami a márka 2010 – 2015 közötti Blu-ray lejátszóit érintette.

A The Register riportja szerint a probléma okozója „egy XML fájl, amit a hálózatra csatlakoztatott készülék a Samsung szervereiről letölt az időszakos naplózási eljárásmód ellenőrzése során”. Az indítás során betöltött XML fájl meghatározta annak szabályait, hogy a lejátszónak mennyi felhasználói adatot kell naplóznia és vissza küldenie a Samsung számára. A probléma azért fordulhat elő, mert az XML fájl hibás (üres).

A The Registry-nek nyilatkozó kilétét felfedni nem kívánó személy, „Gray” azt mondja: „A lejátszók annak ellenére blokkolódtak, hogy a felhasználók soha hajtottak végre hálózati frissítést. Elég volt, hogy a lejátszó csatlakozzon az internetre. A Samsung soha nem kérdezte a felhasználót, hogy OK-e a bomba letöltése”.

A felhasználó nem pótolhatják a szóban forgó XML fájlt, és erre firmware-frissítés révén sincs lehetőség, mivel a lejátszók rendszerindítási hurokba vannak ragadva. Ezért a készülékeket a javításhoz el kell küldeni a Samsung szerviznek.

Az új Blu-ray vagy Ultra HD Blu-ray lejátszót már tavaly óta nem kínáló Samsung egyelőre nem szolgált magyarázattal a The Register felvetésére.

Korábban azt feltételezték, hogy egy lejárt SSL tanúsítványra vezethető vissza a probléma, de a riport szerint nem ez a helyzet, viszont a végeredmény szempontjából ez mellékes. Ugyanez a probléma felmerülhet más hasonló módon tervezett Samsung termékek esetében is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .