Samsung: nem lesz több új Blu-ray lejátszó

Megerősítést nyert, hogy a Samsung többé nem mutat be új Blu-ray vagy Ultra HD Blu-ray lejátszót, vagyis kilép az ilyen készülékek piacáról.


A három éve bemutatott Samsung UBD-K8500 volt az első Ultra HD Blu-ray lejátszó, és most már biztosra vehető, hogy az Oppo után másodikként a Samsung is kilép a Blu-ray lejátszók piacáról.

Az UBD-M9500, UBD-M8500 és UBD-M7500 Ultra HD Blu-ray lejátszók 2017 eleji bejelentése óta a Samsung nem állt elő új optikai lemezlejátszóval, pedig állítólag 2018-ra két új modellt, 2019-re pedig egy csúcskészüléket terveztek bemutatni. A tervek azonban nem valósultak meg, és most már nem is fognak.

Elsőként a Forbes riportjából volt tudható, majd több más szórakoztatóelektronikai szakportálnak is megerősítette a Samsung, hogy többé nem mutat be új Blu-ray vagy Ultra HD Blu-ray lejátszót. A jelenleg kapható modelljeik kifutása után tehát a Samsung már nem kínál ilyen készülékeket.

A Samsung döntését indokolhatja, hogy nem tud nyereségesen versenyezni egy egyre szűkülő piac kis szeletéért. A műsoros optikai lemezeladások ugyanis folyamatosan esnek, bár 2018 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest „68 %-kal emelkedett” az Ultra HD Blu-ray lemezeké a Digital Entertainment Group (DEG) statisztikái szerint.

Az LG, a Panasonic, a Pioneer és a Sony asztali készülékeivel és a rendkívül jó eladási eredményeket produkáló Microsoft Xbox One játékkonzolokkal versengő Samsung Ultra HD Blu-ray lejátszóknak az sem tesz jót, hogy csak a HDR10, HDR10+ formátumokat támogatják, a Dolby Vision HDR-t nem. A prémium nagy dinamikatartományú képminőséget pedig éppen az utóbbi nyújtja egyre több megjelenő lemezen.

A legnagyobb döfést a fizikai műsorhordozóknak persze a streaming szolgáltatások előretörése jelenti. Azt ugyan még nem lehet kijelenteni, hogy az optikai lemezek rövidesen kihalnak, mert sokan vannak, akik ezek kép- és hangminőségére, megbízhatóságára esküsznek, és még az őskövületnek számító DVD-k is fogynak (a lemezeladások 58%-t adják). De míg a DEG felmérése szerint 2018 első kilenc hónapjában, az USA-ban 2,3 millió Ultra HD Blu-ray lejátszókészülék – köztük lemezes filmlejátszásra talán sosem használt játékkonzol – kelt el, addig a Netflix már több mint 148 millió előfizetővel rendelkezik világszerte.

Vajon melyik márka jön a sorban, mely felhagy a Blu-ray lejátszók gyártásával?

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .