Samsung: moduláris TV koncepciók a CES2016 kiállításon

1. Oldal

A Samsung „Future TV Zone” kiállítás képernyőmodulokból felépített koncepcióinak egyike a világ legnagyobb 4,3 méter (170 inch) képátlójú óriás SUHD TV-je, a másik pedig 16:9 képarányról, 21:9-re vált.
A Samsung az idei CES2016 kiállításon nemcsak 2016-os SUHD TV-it demonstrálta, de a „Future TV Zone” elnevezéssel néhány koncepciót is bemutatott.

Tavaly még a gombnyomásra síkból ívben hajlítottá alakuló TV volt a sláger. A Samsung szerint: „az elkövetkező években a fogyasztók megtapasztalhatják az egyre szabadabb választás és kontrol élményét, ahogy túllépünk a képernyők méretének, alakjának és megváltoztathatóságának jelenlegi korlátain.” Az ennek megfelelő „moduláris képernyő” és „átalakítható TV” elnevezésű koncepciókat jelenleg még nem tervezik árusítani.

Samsung_432_centis_modularis_SUHD_TV.jpg
A koncepciók egyike „a világ legnagyobb 4,3 méteres (170 inch) SUHD TV-je” képernyőmodulokból áll. Ilyen nagy TV-t egy darabban igen nehezen lehetne szállítani és telepíteni egy szokványos lakótérbe, kisebb képernyőmodulokból viszont akármekkora TV összeépíthető. Ilyen képernyőfalakat repülőtereken, exkluzív üzletekben és sok más helyen áthatunk, de olyat, mint amit a Samsung Las Vegasba elvitt, még nem.

Ennek oka, hogy a képernyőmodulok összeillesztései annyira vékonyak, hogy bizonyos távolságból már nem is láthatóak. Közelről persze láthatóak, de egy 4,3 méteres képet nem néz senki közelről. Ez az első moduláris képernyő, ami zavartalan képet nyújt. Azt a Samsung nem hozta nyilvánosságra, hogy az LCD képernyőmodulokból összeállított óriás TV milyen felbontású, de feltehetően 4K-nál nagyobb.

A fizikailag átalakítható TV koncepciók egyike nyolc négyzet alakú képernyőmodulból áll, amelyek egy falon síkban ide-oda mozogva új alakot tudnak ölteni. Mikor a modulok középen összeállnak, akkor hétköznapi képernyőt alkotnak, de részekké válva kisebb videoképeket hoznak létre. A képernyőmodulokat apró fénykibocsátó diódák alkotják és a közöttük lévő illesztések olyan vékonyak, hogy szinte láthatatlanok.

Egy további TV koncepció két szegmensre osztott LCD képernyője 90 fokkal elforogva a TV műsorokhoz illeszkedő 16:9 képarányról a filmekhez használatos szélesebb 21:9 képarányra képes átalakulni. Akik látták a két tökéletesen illeszkedő képet azt mondják, nem teljesen biztos, hogy azt valóban két különböző képernyő alkotta. Sokkal inkább úgy tűnt, mintha egy nagy képernyő lett volna fekete háttérrel.

HTMLON
HTMLOFF
Kapcsolódó linkek:

Samsung: UHD Premium minősítettek a 2016-os SUHD TV-k
Samsung UBD-K8500: az első Ultra HD Blu-ray lejátszó (Frissítve)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .