Samsung Q9S: 8K QLED TV mesterséges intelligencián alapuló felskálázással

A Samsung forgalomba kerülő első 8K QLED TV-i, a Q9S készülékek megfelelő tartalmak hiányában gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligenciát alkalmazva skálázzák fel a kisebb natív felbontású képeket 8K-ra.


A CES 2018 alkalmával a Samsung a MicroLED technológiájú „The Wall” óriás TV mellett bemutatta a 215 centis (85 hüvelykes) Q9S QLED TV-t is, ami továbbra is egy LCD TV, de 8K, pontosabban 7.680 x 4.320 pixel natív felbontású.

Maga a Q9S TV ‘Micro Full Array’ (MFA), azaz mikro LED-ek ezreiből álló és több száz zónában szabályozott teljes mátrix háttérvilágításával, valamint kvantumpont technológiájával a képernyőn állítólag 4.000 cd/m² csúcsfényességet és 100% DCI-P3 színteret tud előállítani. Ez bőven elegendő a HDR10+ és a Hybrid Log Gamma (HLG) formátumú tartalmak legfényesebb képrészleteinek reprodukálásához is. A TV a játékosoknak változó képfrissítést (VRR) és igen csekély, 15 milliszekundumos bemenetről mért késleltetést (input lag) kínál.

A Q9S legfőbb újdonságát viszont az a kényszer szüli, hogy alig van hozzá 8K tartalom, így a TV-nek minden forrás képét át kell alakítania 8K felbontásra. A Samsung gépi tanulásra épülő mesterséges intelligencia (AI) technológiája az alacsony felbontású képtartalmat automatikusan skálázza fel 8K képminőségre.

Az AI technológiára épülő QLED TV a nagy-felbontásra alakításhoz egy képek millióit elemző és vizsgáló adatbázist felhasználva kreál képrészleteket, szűri a képzajt és restaurálja a kontúrokat, így konvertálva a forrást magas minőségű képpé. A 64-szeresre növelt képfeldolgozási kapacitással a technológia természetes nagy-felbontású képeket kínál kompromisszumok nélküli árnyalati átmenetekkel. Az új QLED TV jelenetenként kategorizálja a képminőség világosságelemeit a bemeneti forrásban, hogy gazdagabb és részletesebb kontrasztot állítson elő.

A Samsung AI technológiája a TV hangját is a képernyőn látottakhoz optimalizálja külön beállítás nélkül. Például egy focimeccset nézve felerősíti a szurkolók hajrázását a még tökéletesebb élmény érdekében, vagy egy koncert nézésekor a kiemeli a zene mélyeit, hogy gazdagabb legyen a hangzás.

A Samsung Q9S 8K QLED TV-k az idei év második felétől kerülnek piacra 164 centinél (65 hüvelyknél) nagyobb képernyőmérettel, de árukról még nem tudni semmit.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..