Samsung Q9S: 8K QLED TV mesterséges intelligencián alapuló felskálázással

A Samsung forgalomba kerülő első 8K QLED TV-i, a Q9S készülékek megfelelő tartalmak hiányában gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligenciát alkalmazva skálázzák fel a kisebb natív felbontású képeket 8K-ra.


A CES 2018 alkalmával a Samsung a MicroLED technológiájú „The Wall” óriás TV mellett bemutatta a 215 centis (85 hüvelykes) Q9S QLED TV-t is, ami továbbra is egy LCD TV, de 8K, pontosabban 7.680 x 4.320 pixel natív felbontású.

Maga a Q9S TV ‘Micro Full Array’ (MFA), azaz mikro LED-ek ezreiből álló és több száz zónában szabályozott teljes mátrix háttérvilágításával, valamint kvantumpont technológiájával a képernyőn állítólag 4.000 cd/m² csúcsfényességet és 100% DCI-P3 színteret tud előállítani. Ez bőven elegendő a HDR10+ és a Hybrid Log Gamma (HLG) formátumú tartalmak legfényesebb képrészleteinek reprodukálásához is. A TV a játékosoknak változó képfrissítést (VRR) és igen csekély, 15 milliszekundumos bemenetről mért késleltetést (input lag) kínál.

A Q9S legfőbb újdonságát viszont az a kényszer szüli, hogy alig van hozzá 8K tartalom, így a TV-nek minden forrás képét át kell alakítania 8K felbontásra. A Samsung gépi tanulásra épülő mesterséges intelligencia (AI) technológiája az alacsony felbontású képtartalmat automatikusan skálázza fel 8K képminőségre.

Az AI technológiára épülő QLED TV a nagy-felbontásra alakításhoz egy képek millióit elemző és vizsgáló adatbázist felhasználva kreál képrészleteket, szűri a képzajt és restaurálja a kontúrokat, így konvertálva a forrást magas minőségű képpé. A 64-szeresre növelt képfeldolgozási kapacitással a technológia természetes nagy-felbontású képeket kínál kompromisszumok nélküli árnyalati átmenetekkel. Az új QLED TV jelenetenként kategorizálja a képminőség világosságelemeit a bemeneti forrásban, hogy gazdagabb és részletesebb kontrasztot állítson elő.

A Samsung AI technológiája a TV hangját is a képernyőn látottakhoz optimalizálja külön beállítás nélkül. Például egy focimeccset nézve felerősíti a szurkolók hajrázását a még tökéletesebb élmény érdekében, vagy egy koncert nézésekor a kiemeli a zene mélyeit, hogy gazdagabb legyen a hangzás.

A Samsung Q9S 8K QLED TV-k az idei év második felétől kerülnek piacra 164 centinél (65 hüvelyknél) nagyobb képernyőmérettel, de árukról még nem tudni semmit.

https://youtu.be/dbx2bIweieg

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .