Samsung „The Wall”: a mikro LED technológiájú 3,7 m-es TV (Videóval frissítve)

A CES 2018-on a Samsung bemutatta első fogyasztóknak szánt MicroLED technológiájú képmegjelenítőjét, a moduláris felépítésű „The Wall” elnevezésű TV-t.


Frissítés:

Helyszíni beszámolók szerint a „The Wall” által nyújtott kép fantasztikus. A 4K felbontás kissé kevésnek tűnik egy ilyen nagy képernyőhöz, de az mégis részletgazdag, kontrasztos és nagyon intenzív színekkel gazdagított képeket reprodukál. A 2.000 nit csúcsfényesség határozottan fényesebb  és ütősebb, mint a Samsung aktuális Q9 LCD TV-jének szintén 2.000 nit fényereje. A színek telítettebbnek tűnnek még a DCI-P3-nál is, akár elérhetik annak 120%-át, ahogy a márka mozik számára kínált Cinema LED Screen képernyői.

A „The Wall” képe természetesen nem tökéletes . A gyors mozgásoknál enyhén vibrál, amit a legtöbben valószínűleg nem vesznek észre. Ez az egyes moduloknak tudható be, amelyekből a képernyő fölépül. A modulok közötti illesztést csak közelről, néhány méter távolságból lehet látni, vagy ha világos környezeti fény esik a képernyőre.

Ahogy az LCD és OLED  technológiák számára az a kihívás, hogy miként lehet minél nagyobb képernyőt velük előállítani, úgy a  MicroLED számár pont az ellenkezője. Nagyon nagy MicroLED képernyőt könnyebb készíteni, a kihívás az egyes LED-ek lekicsinyítése, hogy azok illeszkedjenek egy kisebb méretű 4K vagy 8K képernyő képpontjaihoz.

Az első baráti méretű MicroLED TV-kre a Samsung  szerint még legalább néhány évet kell várni, de addig is a MicroLED az LCD képernyők háttérvilágításban alkalmazható . A Samsung által bemutatott 215 centis (85 hüvelykes) Q9S 8K QLED TV a szabályozható háttérvilágítású zónákhoz úgy tűnik, hogy MicroLED-eket használ.

A Samsung szerint a MicroLED technológiával távlatilag elérhető az 1.000.000 nit csúcsfényességszint, a nanoszekundumos válaszidő és az 5.000 ppi (pixel/inch) képpontsűrűség, elfogadható energiafogyasztás mellett.

2018. január 8.

Ahogy azt egy korábbi híresztelés alapján sejteni lehetett, a Samsung tegnap bemutatta MicroLED képernyő-technológiájú, 3,7 m (146 hüvelyk) képátlójú TV-jét, ami tetszőlegesen skálázható, hasonlóan a márka mozik számára kínált Cinema LED Screen képernyőjéhez.

A lényeg, hogy a „The Wall” („A Fal”) igazi újdonság a Samsung kínálatában, mert a márka első fogyasztóknak szánt MicroLED (mikro LED) technológiájú képmegjelenítője, ami az OLED-hez hasonlóan saját fényt kibocsátó képpontokból állítja elő a képet.

Jonghee Han a Samsung Visual Display üzletágának elnöke szerint: „A világ első fogyasztói moduláris MicroLED televíziójaként a „The Wall” újabb áttörést képvisel. Bármilyen méretűvé alakítható, ugyanakkor hihetetlen fényerőt, színteret, színtérfogatot és fekete-szintet biztosít. Örülünk ennek az előrelépésnek a képernyő-technológia jövőjének útján, és a fogyasztóknak kínált figyelemreméltó látványélménynek.”

A Samsung szerint a MicroLED képernyőnek nincs méret, felbontás vagy formai korlátja. A mikrométer méretű LED-ekből álló képpontokról szólva azt mondja a gyártó: „A The Wall-ban található MicroLED technológia kiküszöböli a színszűrőket vagy a háttérvilágítást, a képernyő mégis tökéletes látványélményt tesz lehetővé a fogyasztók számára. A MicroLED képernyő ugyanakkor a tartósság és hatékonyság terén is kitűnik, ideértve a fényhatásfokot, a fényforrás élettartamát és az energiafogyasztást, melyekben új mércét állít a jövő képernyő-technológiáinak.”

Az OLED közvetlen versenytársaként a MicroLED egyik legfontosabb előnye, hogy nagyon nagy képméretekhez alkalmazható. Ami a műszaki adatokat illeti, a Samsung egyelőre csak annyit közölt, hogy a „The Wall” akár 2.000 nit (cd/m²) csúcs fénysűrűség előállítására képes. A kiállításon szereplő  3,7 méter átlójú képernyő felbontása 4K.

A jó hír az, hogy a Samsung valamikor később az év során már kész szállítani a „The Wall” TV-t. Ha ez igaz, akkor a MicroLED képernyő-technológia piacérettebb, mint sokan gondolták. Azt persze még nem tudni, hogy mibe kerül majd, de valószínűleg nagyon drága lesz.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .