Samsung „The Wall”: a mikro LED technológiájú 3,7 m-es TV (Videóval frissítve)

A CES 2018-on a Samsung bemutatta első fogyasztóknak szánt MicroLED technológiájú képmegjelenítőjét, a moduláris felépítésű „The Wall” elnevezésű TV-t.


Frissítés:

Helyszíni beszámolók szerint a „The Wall” által nyújtott kép fantasztikus. A 4K felbontás kissé kevésnek tűnik egy ilyen nagy képernyőhöz, de az mégis részletgazdag, kontrasztos és nagyon intenzív színekkel gazdagított képeket reprodukál. A 2.000 nit csúcsfényesség határozottan fényesebb  és ütősebb, mint a Samsung aktuális Q9 LCD TV-jének szintén 2.000 nit fényereje. A színek telítettebbnek tűnnek még a DCI-P3-nál is, akár elérhetik annak 120%-át, ahogy a márka mozik számára kínált Cinema LED Screen képernyői.

A „The Wall” képe természetesen nem tökéletes . A gyors mozgásoknál enyhén vibrál, amit a legtöbben valószínűleg nem vesznek észre. Ez az egyes moduloknak tudható be, amelyekből a képernyő fölépül. A modulok közötti illesztést csak közelről, néhány méter távolságból lehet látni, vagy ha világos környezeti fény esik a képernyőre.

Ahogy az LCD és OLED  technológiák számára az a kihívás, hogy miként lehet minél nagyobb képernyőt velük előállítani, úgy a  MicroLED számár pont az ellenkezője. Nagyon nagy MicroLED képernyőt könnyebb készíteni, a kihívás az egyes LED-ek lekicsinyítése, hogy azok illeszkedjenek egy kisebb méretű 4K vagy 8K képernyő képpontjaihoz.

Az első baráti méretű MicroLED TV-kre a Samsung  szerint még legalább néhány évet kell várni, de addig is a MicroLED az LCD képernyők háttérvilágításban alkalmazható . A Samsung által bemutatott 215 centis (85 hüvelykes) Q9S 8K QLED TV a szabályozható háttérvilágítású zónákhoz úgy tűnik, hogy MicroLED-eket használ.

A Samsung szerint a MicroLED technológiával távlatilag elérhető az 1.000.000 nit csúcsfényességszint, a nanoszekundumos válaszidő és az 5.000 ppi (pixel/inch) képpontsűrűség, elfogadható energiafogyasztás mellett.

https://youtu.be/gXB83Cei0vs

2018. január 8.

Ahogy azt egy korábbi híresztelés alapján sejteni lehetett, a Samsung tegnap bemutatta MicroLED képernyő-technológiájú, 3,7 m (146 hüvelyk) képátlójú TV-jét, ami tetszőlegesen skálázható, hasonlóan a márka mozik számára kínált Cinema LED Screen képernyőjéhez.

A lényeg, hogy a „The Wall” („A Fal”) igazi újdonság a Samsung kínálatában, mert a márka első fogyasztóknak szánt MicroLED (mikro LED) technológiájú képmegjelenítője, ami az OLED-hez hasonlóan saját fényt kibocsátó képpontokból állítja elő a képet.

Jonghee Han a Samsung Visual Display üzletágának elnöke szerint: „A világ első fogyasztói moduláris MicroLED televíziójaként a „The Wall” újabb áttörést képvisel. Bármilyen méretűvé alakítható, ugyanakkor hihetetlen fényerőt, színteret, színtérfogatot és fekete-szintet biztosít. Örülünk ennek az előrelépésnek a képernyő-technológia jövőjének útján, és a fogyasztóknak kínált figyelemreméltó látványélménynek.”

A Samsung szerint a MicroLED képernyőnek nincs méret, felbontás vagy formai korlátja. A mikrométer méretű LED-ekből álló képpontokról szólva azt mondja a gyártó: „A The Wall-ban található MicroLED technológia kiküszöböli a színszűrőket vagy a háttérvilágítást, a képernyő mégis tökéletes látványélményt tesz lehetővé a fogyasztók számára. A MicroLED képernyő ugyanakkor a tartósság és hatékonyság terén is kitűnik, ideértve a fényhatásfokot, a fényforrás élettartamát és az energiafogyasztást, melyekben új mércét állít a jövő képernyő-technológiáinak.”

Az OLED közvetlen versenytársaként a MicroLED egyik legfontosabb előnye, hogy nagyon nagy képméretekhez alkalmazható. Ami a műszaki adatokat illeti, a Samsung egyelőre csak annyit közölt, hogy a „The Wall” akár 2.000 nit (cd/m²) csúcs fénysűrűség előállítására képes. A kiállításon szereplő  3,7 méter átlójú képernyő felbontása 4K.

A jó hír az, hogy a Samsung valamikor később az év során már kész szállítani a „The Wall” TV-t. Ha ez igaz, akkor a MicroLED képernyő-technológia piacérettebb, mint sokan gondolták. Azt persze még nem tudni, hogy mibe kerül majd, de valószínűleg nagyon drága lesz.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .