Sony: jobb képernyők új folyadékkristály rendező technikával

1. Oldal

A Sony által fejlesztett új „Hybrid FPA” folyadékkristály rendező technikával gyorsabb válaszidejű LCD képernyők állíthatóak elő, ami a 3D és a magas képfrissítésű videó jobb képminőségét biztosítja.
Az LCD képernyők minél tökéletesebb működése szempontjából lényeges, hogy a folyadékkristály molekulák rendezettsége a lehető legoptimálisabb legyen. Ez határozza meg ugyanis mikét jut át a fény a folyadékkristály molekulák rétegén és befolyásolja milyen is lesz a panel által előállított kép.

A Sony által kifejlesztett „Hybrid FPA” (mező-indukált fotó-reaktív rendezés) új folyadékkristály rendező technikával 3ms-nál gyorsabb válaszidőt sikerült eléri egyelőre tesztcellákban. Amellett, hogy ez hozzájárul a 3D és a magas képfrissítésű videó képminőségének javításához, a technológia fokozza a „termék stabilitását” is a képernyő panel gyártása és hosszú távú használata során is. Ezen túlmenően a gyártási folyamat és idő redukálásával az előállítási hatékonyság is javul.

Sony_Hybryd_FPA.jpg
A Sony által idén májusban bemutatott, önállóan kifejlesztett „FPA” nagysebességű folyadékkristály rendezési technika a függőleges rendezésű (Vertical Alignment – VA) folyadékkristály módokon alapszik. A folyadékkristály molekulák elődöntése az egyik módja a válaszidő gyorsításának. Az „FPA” technika a Sony által kifejlesztett rendezőréteget használ, ami fenntartja a folyadékkristály molekulák elődöntését, és amit a gyártási eljárásban UV sugárzással állítanak elő. Ez elősegíti a folyadékkristály molekulák stabil és egyenleges egy irányba rendeződését így javítva mind a folyadékkristályok válaszidejét, mind a kontrasztarányt. Ezen felül a technika biztosítja a képernyő egységességét, valamint kiküszöböli a hosszú távú használat során előforduló úgynevezett „beragadó képet”is. Az említett rendezőréteg létrehozásának módja nagyon hasonlít a Sharp UV2A technológiájához.

Az új „Hybrid FPA” technológia a kiváló tulajdonságokkal rendelkező „FPA” technológia továbbfejlesztésének eredménye. A „Hybrid FPA” technológia még gyorsabb folyadékkristály válaszidőt ér el azáltal, hogy csak az egyik oldal hordozórétegén tartja fenn a molekulák elődöntését (lásd a jobboldali ábrát). Sikerült ily módon a folyadékkristály reakcióidőt drasztikusan javítani, kiváltképp, hogy kisebb feszültséggel is gyorsabb mozgásra bírhatóak a folyadékkristály molekulákat, ami korábban nehezen volt megvalósítható.

A technológia tegnap került először bemutatásra egy Japánban megrendezett nemzetközi képernyő technológiai konferencián, de a kiadott sajtóközlemény nem utal arra, mikor kerül alkalmazásra piacra kerülő termékekben.

Kapcsolódó linkek:

Jobb 3D képet nyújtanak a plazma TV-k, mint az LCD-k
Sharp: az LCD paneleket tökéletesítő új technológia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .