Sony: LCD TV üzletágat érintő lépések

1. Oldal

A Sony LCD panelgyártó vegyesvállalataiba most nem invesztál, sőt az egyikből tőkét von ki, és jövőre már bizonyos BRAVIA LCD TV-k tervezését is arra a tajvani partnercégére bízza, amelyik eddig csak gyártotta azokat.
A Sony és a Samsung LCD panelgyártó vegyesvállalata az S-LCD 600 milliárd dél-koreai won (kb. 101 milliárd Ft) tőkecsökkentésre készül. Mindkét cég 300-300 milliárd wont von ki a 2004-ben alapított vállalatból, ami 2009-ben indította el második 8. generációs panelgyártó sorát a Samsung hatalmas chungcheongnam-doi üzemében. A két cég nem tartja jelentősnek a lépést – a Sony szerint a tőkecsökkentés fő célja, hogy az S-LCD működéséből származó alapokat visszaszármaztassa az anyavállalatoknak -, de elemzők arra következtetnek, hogy veszélybe került a tervezett 11. generációs üveghordozót használó gyártósor megvalósítása és úgy tűnik a partnerek máshol keresnek szövetségeseket.

A Sony megerősítette azt a már eddig is sejthető elhatározását is, hogy a korábban tervezettel szemben egyelőre nem fektet be további tőkét a Sharp Sakai LCD üzemébe. Az eredeti megállapodás szerint a két cég által 2009-ben LCD panelek gyártására alapított Sharp Display Products Corporation (SDP) elnevezésű vegyesvállalatban a Sony által birtokolt kezdeti 7%-os részesedés tőkeemeléssel 34%-ra emelkedett volna. Ezt vizsgálta felül most a Sony.

A Sharp és a Sony megállapodtak, hogy módosítják a vegyesvállalati megállapodást a tőke hozzájárulás felfüggesztéséről, és tovább folytatják a tárgyalásokat a Sony bármely jövőbeni SDP-hez való hozzájárulásáról 2012. március végéig.

Sony_Tajvan.jpg
A Digitimes információja szerint a tajvani székhelyű Foxconn átszervezi kutatásfejlesztési személyzetét előkészülve a 2011 második felében az USA piacán bevezetésre kerülő Sony LCD TV-k termelésére. Tajvani iparági források szerint ez az első lépés a gyártó szerepének megváltozásában. A többek között az Apple iPod, iPhone, iPad készülékeket is előállító cég eddig csak gyártotta a Sony által tervezett Bravia LCD TV-ket, de a jövőben a termékek teljes tervezéséért is felelős lesz.

A Sony tengerentúli LCD TV gyárainak akvizícióját követően a Foxconn szerepének megváltozása tovább erősíti a partnerséget a Sony-val. A Bravia LCD TV-k legnagyobb termelőjeként a Foxconn várhatóan mintegy 14 millió készülékre vonatkozó megrendelésére számíthat a Sony-tól 2011-ben.

A Sony első ízben idén már csúcskategóriás LCD TV-ket is gyártat a tajvani székhelyű céggel, és azt tervezi, hogy jövőre növeli az ilyen kiszervezett termelést.

Ezek a lépések feltehetően összefüggenek azzal, hogy az LCD TV piac növekedése a jövőben lelassul és áttevődik a fejlődő régiókra, ahol tömegesen nem a nagy képméretű készülékek iránt mutatkozik kereslet, és hogy a Sony mindent igyekszik megtenni TV üzletága nyereségessé tételéért és versenyképessége megőrzéséért.

Kapcsolódó linkek:

DisplaySearc: a síkpaneles TV szállítások növekedése lassul
Sony: 2011-es Blu-ray lejátszók 3D és online tartalmakhoz
Sony: 2011-es BRAVIA TV-k több internettel és 3D-vel
Sony: tajvani LCD panel épül majd a Bravia HDTV-k felébe
Végleges megállapodás a Sharp és a Sony LCD közös vállalatáról
Elindult az S-LCD második 8. generációs panel-gyártósora
Sharp: már októberben termel a 10. generációs LCD panelgyár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .