Sony: új 2010-es ES sorozatú AV vevőerősítők

1. Oldal

A Sony IFA-n bejelentett STR-DA5600ES és STR-DA3600ES csúcskategóriás AV vevőerősítői új technológiákkal tökéletesebb házi-mozi hangzást, 3D képjel átvitelt, DLNA hálózati multimédiás tartalom és internetrádió elérést kínálnak.
Az otthoni szórakoztató rendszer központjának tervezett két új ES (Elevated Standard) sorozatú AV vevőerősítő nemcsak a Blu-ray lemezek akár 3D képformátumának továbbítására és HD hangformátumainak tökéletesített házi-mozi hangélményt nyújtó megszólaltatására alkalmasak, de egy sor más információs-szórakoztatási feladat ellátására is.

Sony_DA3600ES.jpg
Mind az STR-DA3600ES mind az STR-DA5600ES támogatja a 3D képjel átvitelt 4 be / 1 ki illetve 6 be (egy az előlapon) / 2 ki 1.4a verziójú HDMI csatlakozóikon át, melyek közül a kimenetek „Audio Return Channel” vissza-irányú hangátvitelt is biztosítanak.

Az új modellek is alkalmasak a szabványfelbontású video forrásjelek 1080p képformátumra való felskálázására és felkonvertálására HDMI kimeneteiken. Az STR-DA5600ES esetében ráadásul a felskálázott videojel 1080i formátumban a második zóna számára is elérhető.

A HD hangformátumok dekódolása és feldolgozása valamint a nagyfelbontású sztereo vagy sokcsatornás LPCM jelek kezelése mellett az STR-DA5600ES HDMI-n át SACD DSD direkt digitális jelet is fogad, az SCD-XA5400ES lejátszóval pedig az utóbbit és a vevőerősítőt szinkronizáló, a jelátvitel bizonytalanságát (jitter) kiküszöbölő H.A.T.S. (High quality digital Audio Transmission System) technológia is alkalmazható.

A Sony DCAC (Digital Cinema Auto Calibration) automatikus hangsugárzó kalibráló és beállító technológiájának legújabb hatsávos „Silver” változata működik az STR-DA3600ES-ben, és precízebb 31-sávos „Gold” verziója az STR-DA5600ES-ben. A felhasználó három hallgatási pozíciónak megfelelő beállítást memóriában tárolhat, az STR-DA5600ES esetében pedig egy mellékelt szoftverrel PC-re is menthet.

Sony_DA5600ES.jpg
Valós körülmények között nehéz egy hangrendszert tökéletesen illeszkedő és ideálisan elhelyezett hangsugárzókkal megvalósítani, ezért az új vevőerősítők rendelkeznek egy automatikus fázisillesztő (Automatic Phase Matching) funkcióval, ami kiegyenlíti a hangsugárzók eltérő fázistulajdonságait. Ez segíthet azoknak, akik különböző márkájú, vagy terméksorba tartozó hangsugárzókat egy surround hangrendszerben használnak. Az STR-DA5600ES ráadásul a DCAC-EX rendszert használva a hangsugárzók nem éppen ideális elhelyezését vagy a surround hangsugárzók hiányát is kompenzálja hangsugárzó áthelyező (Speaker Relocation) funkciójával, ami egy kifinomult jelfeldolgozó eljárással úgy „mozgatja” illetve hozza létre a surround hangrendszerben megszólaló hangokat, mintha azok a megfelelő helyen lévő hangsugárzókból jönnének.

Az új modellek a Sony legújabb HD-D.C.S. (Digital Cinema Sound) nagyfelbontású hangfeldolgozásával, és a Sony Pictures filmek hangjának keverésére szolgáló hollywoodi Cary Grant filmszínházban végzett mérések alapján szimulált hangtérrel még moziszerűbb hangzást biztosítanak. Ráadásul már támogatott a front bal és jobb csatornák megszólalási helye feletti, további hangsugárzókat használó „Front High” mód is.

Egyedülálló módon az új modellekbe négyportos Ethernet hub-ot építenek, így közvetlenül ebbe csatlakozó PC-kről és NAS szerverről illetve az internetről érhetnek el és játszhatnak le szórakoztató tartalmakat. A DLNA minősítés széleskörű kompatibilitást biztosít külső hálózati készülékekkel és a kezelhető audio-, video- és képfájlokkal. A beépített internetrádió vételi lehetőség világszerte több mint 10.000 online műsorszolgáltatót tesz elérhetővé. A hálózaton keresztül egy mellékelt szoftverrel beállítható és vezérelhető STR-DA5600ES médiaszerverként is működik hangot továbbítva más a hálózathoz csatlakozó készülékek számára.

Az STR-DA5600ES és STR-DA3600ES októbertől kapható.

Kapcsolódó linkek:

Sony: a 2010-es Blu-ray Disc lejátszós házi-mozi rendszerek
Sony: a 2010-es Blu-ray Disc lejátszók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .