Panasonic: az új PT-AE3000 teljes HD házi-mozi vetítő az IFA-n

1. Oldal

A Panasonic PT-AE3000 60.000:1 kontrasztaránnyal, képinterpolációval 100Hz-re (24p képjelnél 96Hz-re) növelt képfrissítéssel, és a 2,35:1 képarányú filmek vetítéséhez használt lencsebeállítás eltárolásával igyekszik helytállni a versenyben.
A Panasonic új 3LCD házi-mozi csúcsvetítőjében az Epson 120Hz-es képfrissítésre is alkalmas D7-es-es Crystal Clear Fine technológiájú teljes HD felbontású képmodulátor paneljeit építik. A készülék joggal viseli a HD-ready 1080p megjelölést, és hogy kiemelkedjen versenytársai közül a PT-AE3000-be számos technológiai újítást és a használatot segítő ügyes megoldást alkalmaznak.

A dinamikus fényszabályzó írisszel elérhető 60.000:1 kontrasztaránnyal megállja helyét a „számháborúban” a PT-AE3000. Újdonság a mélyebb feketeszint érdekében alkalmazott „Pure Contrast Plate” technológia, amely feltehetően az LCD panelen áthaladó fény polarizációs rendezetlenségeit korrigálva hatékonyan gátolja a feketék esetén nemkívánatos fény kivetítését. A jelentős kontrasztarány mellett a vetítő akár 1600 lumen fényerő elérésére is képes.

A színhelyességről továbbra is a „Pure Color Filter Pro” színszűrő gondoskodik, és továbbra is a Panasonic vetítőkben megszokott „Smooth Screen” technológiával tüntetik el a pixelek közötti látható réseket. Ez utóbbi összhangban van az eddig is kifogástalan HD képhez illően nagypontosságú lencserendszerrel.

PT-AE3000E.jpg
A PT-AE3000 másik fontos újdonsága a gyors mozgások nagyképernyős megjelenítésre optimalizált „Motion Picture Pro” képinterpolációval megvalósított 100Hz-es (illetve 24p képforráshoz 96Hz-es) képfrissítési technológia. Ez tulajdonképpen a gyors mozgások elmosódását hivatott kiküszöbölni, és a PAL szabványnak megfelelő másodpercenként 50 képkocka közé egy-egy az eredeti képekből interpolált köztes képkockát beiktatva áll elő a 100 képkocka/sec (100Hz-es) képváltási gyakoriságot. A másodpercenként 24 képkockás (24p) műsorforrás esetén a technológia a két eredeti képkocka közé három a mozgásfolyamatot egyenletesen ábrázoló interpolált képkockát szúr be, és így állítja elő a megnégyszerezett 96 képkocka/sec (96Hz-es) képfrissítést. Az utóbbi révén garantált, hogy a filmkamerák sebességével rögzített mozgókép az eredeti tempót megtartva, rángatózástól mentesen, azaz kadenciahelyesen jelenik meg a vetítővásznon, pont úgy, mint a mozikban.

A PT-AE3000-ben már egy továbbfejlesztett „Detail Clarity Processor 2” eljárással, a képek frekvenciakarakterisztikájától függően szabályozható azok élessége, hogy a részletek kiemelése ellenére természetesek és élethűek maradjanak. A képen végzett beállítások hatását a két részre osztott képernyőn lehet követni, a hullámforma monitorral pedig megítélhető, hogy a kapcsolódó video-jelforrás milyen mértékben használja ki a világosságjel dinamikatartományát.

Ötletes megoldás, hogy az amúgy motorosan állítható képnagyítás és fókusz beállításainak helyzete letárolható (3 különböző zoom/fókusz beállítás memorizálható). A „Lens Memory” funkció használatával biztosítható, hogy akár 4:3, akár 16:9, akár 2,35:1 képarányú filmet vetítünk, a vásznat optimálisan használhassuk ki.

Magának a vetítőnek az elhelyezése a kétszeres nagyításátfogásnak és a lencsemozgatással elérhető függőlegesen fel és le 100%-os, illetve vízszintesen jobbra és balra 40%-os képeltolásnak köszönhetően nem jelenthet gondot. A 305 cm átlójú kép 3,6 és 7 méter közötti távolságból egyaránt vetíthető.

A vetítő csatlakozói között három 1.3-as verziójú HDMI bemenet is van, melyek kompatibilisek az akár alapszínenként 12 bites színmélységű „Deep Color” és a sokkal több szín leírását biztosító „x.v.Color” jelekkel is.

A PT-AE3000 már októbertől kapható, de ára még ismeretlen.

Kapcsolódó link:

Epson: új teljes HD felbontású házi-mozi vetítők az IFA-n
Mitsubishi: az IFA-n mutatkozik be a HC7000G.T. házi-mozi csúcsvetítő
Sanyo PLV-Z700: új teljes HD felbontású 3LCD vetítő az IFA-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .