Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XII.)

1. Oldal

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos híreket kommentárokat gyűjtjük csokorba az alábbiakban.


CES_BD.jpgAz egy hónapja lezajlott CES-en több mint 20 cég jelentett be Blu-ray Disc terméket. A Universal Pictures kivételével a nyolc legnagyobb filmstúdió közül hét, és további zenei kiadók összesen több mint 100 mozi és zenei kiadványt nevezett meg, melyeket e formátumban terveznek megjelentetni. A Blu-ray Disc Association (BDA) lezárta a Blu-ray Disc formátum specifikációját, és a licencek átadása megkezdődhet. A szervezet szerint a formátum indulása előtt már csak néhány megoldásra váró probléma áll, melyek elsősorban az AACS másolásvédelemi rendszerrel kapcsolatosak, s köztük szerepel, hogy lehetővé tegyék-e a HD analóg kimenetet a régebbi ilyen bemenettel rendelkező HDTV-khez (lásd alább), hogy mik legyen a menedzselt másolás szabályai és a licencátadás feltételei.

A Panasonic a kiállítás kapcsán számolt be arról, hogy 2006-ban négyféle írható Blu-ray(BD) lemezt tervez az USA piacára bevezetni, melyek között egyrétegű (25GB) és kétrétegű (50GB) egyszer és többször írható változat egyaránt szerepel majd. A legdrágább újraírható 50GB-os lemez kiskereskedelmi ára 60 dollár, a legolcsóbb egyszer írható 25GB-os 18 dollár lenne.

CES_HD-DVD.jpgBár HD-DVD-nek szám szerint kevesebb nagy filmstúdió partnere van, mint ahány a rivális formátum a mögött áll, de úgy tűnik azok súlya nem sokkal kisebb. Az American Film Institute (Amerikai Film Intézet) által számon tartott Top 100 filmből 60 azok gondozásában jelent meg, melyek támogatják a HD-DVD-t. Nemrég a Miramax korábbi tulajdonosai a Weinstein testvérek által alapított új stúdió a Weinstein Company is csatlakozott a HD DVD Promotion Group konzorciumhoz, csakúgy, mint a nagy európai film és videó vállalat a Studio Canal. Lesz tehát elegendő számú műsoros HD-DVD. Az első lejátszók 2006. márciusára tervezett bevezetésére 40, az év végére pedig már több mint 200 lemezből lehet majd válogatni.

BD_HD-DVD_AACS_logo.jpgRossz hír azon HDTV tulajdonosoknak, akiknek készülékein csak analóg nagyfelbontású (HD) videojel bemenet van, hogy az AACS mögött álló nyolc cég alkotta konzorcium úgy döntött a lemezeken lévő 1.920 x 1.080 pixel felbontású tartalmat a lejátszók analóg kimenetén le kell konvertálni 960 x 540 pixelre. Arról, hogy ez a „lekonvertálás” bekapcsolódjon-e a lejátszóban, a lemez kiadója által beállítható „jelzőbit” gondoskodik.
Kapcsolódó linkek:

CES 2006: „A Blu-ray Disc (is) kész”
CES 2006: Xbox 360 külső HD-DVD meghajtóval még idén
CES 2006: HD-DVD lejátszó feláron a Blu-ray Disc lejátszókhoz képest (frissítve)
CES 2006: Warner és Universal HD-DVD-k márciusra
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XI.)
Elkészült az első Blu-ray Disc (Kommentár)
A Warner is csatlakozott a Blu-ray Disc táborhoz
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (X.)
Két malomban őröl a Paramount
A Microsoft és az Intel a HD-DVD mellett
Biztosan nem kerül piacra idén a HD-DVD!
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IX.)
Mégsem kerül idén piacra a HD-DVD?
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VIII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VI.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IV.)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (III.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II. / A 2005-ös HD-DVD filmek listájával)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (I.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .