Sony VPL-VW1000ES: a világelső 4K házi-mozi vetítő (frissítve)

1. Oldal

A CEDIA EXPO-n bejelentett és most a CEATEC-en bemutatkozó csúcskategóriás Sony VPL-VW1000ES 3D házi-mozi vetítő új SXRD 4K panelekkel és a 1080p tartalmak 4K felskálázásával ígér minden eddiginél magával ragadóbb vetített képet.
A Sony VPL-VW1000ES az első kifejezetten házi-mozi célra tervezett 4K felbontású frontprojektor. A teljes HD felbontás négyszeresénél is finomabb képrészletek megjelenítésére eddig inkább csak a digitális mozikban működő vetítők voltak alkalmasak.

Sony_VPL-VW1000ES_3.jpg
A VPL-VW1000ES maximális fényárama 2000 ANSI lumen és a benne alkalmazott teljesen új SXRD (LCOS) képmodulátor paneleknek valamint a Sony „Iris3” fényszabályzó technológiájának köszönhetően a vetítő elérheti az amúgy mérhetetlen 1.000.000:1 dinamikus kontrasztarányt. A gyártó állítása szerint a projektor akár 508 cm (200 inch) átlójú kép vetítésére is alkalmas, és aki tényleg szeretné a 4K felbontású kép minden részletét látni, annak szüksége is van a nagy képre, mert szemünk korlátozott felbontása miatt az említett méretű képen 3,9 méternél távolabbról már összemosódnak az egyes képpontok.
Sony_VPL-VW1000ES_SXRD_4K.jpg
A Sony 2003. óta fejleszti és javítja az SXRD paneleket különböző méretű HD és 4K felbontású változatokat hozva létre. Az új 18,8 mm-es képmodulátor pixeleinek mérete a korábbi 7μm-ről 4μm-re csökkent, a köztük lévő rés is szűkült, ami egyenletesebb és pontosabb fényvisszaverést, s ezáltal jobb kontrasztot eredményez. A VPL-VW1000ES új SXRD paneljei 4096 x 2160 pixel felbontásúak, vagyis a vetítő natív képaránya szélesebb a szokványos 16:9-nél.

A 4K felbontású tartalmak vetítése mellé a VPL-VW1000ES egy exkluzív Super Resolution 4K felskálázót is kínál, ami a Blu-ray lemezeket és más 1080p 2D illetve 3D forrásjeleket javít fel a magasabb felbontáshoz. A 3D tartalmak bal- és jobbszemnek szánt képeit szekvenciálisan vetítő projektor beépített infravörös jeladóval szinkronizálja a TDG-PJ1 aktív képzáró szemüvegeket.

A projektor képpozíció memóriában tárolja a zoomlencse helyzetét és gombnyomásra előhívja a különböző képarányú tartalmak azonos képmagasságú vetítéséhez illeszkedő beállításait, ugyanakkor támogatja a 2D és 3D anamorfikus filmek vetítését is. A vetítő rugalmasan installálható köszönhetően az új 2,1-szeres nagyításátfogású (képtávolság/képszélesség: 1,27 – 2,73) függőlegesen 80%-kal, vízszintesen 30%-kal eltolható ARC-F lencsének, a két indítójel kimenetnek, az RS232 interfésznek és az IP vezérlési lehetőségnek.

A VPL-VW1000ES januártól lesz elérhető, de az még nem ismert, hogy Európában mennyi lesz az ára. Az USA-ban a vetítő audiovizuális rendszerek specialistáin és építőin keresztül 25.000 dollárért (kb. 5,2 millió Ft) lesz kapható.

Frissítés:
A Japánban zajló CEATEC kiállításon újabb információk láttak napvilágot a VPL-VW1000ES vetítőről.

Az új SXRD képmodulátor panel szilíciumhordozóján a meghajtó elemeket 0,18 mikronos MOS technológiával alakítják ki. A folyadékkristály működését a pixel elektródák feszültségének csökkentéséhez optimalizálva a meghajtó alkatrészek által elfoglalt áramköri felület is kisebb lett 90%-os panel résarányt eredményezve. A szilícium meghajtó lap tökéletesebb sík felületén egységes vastagságú LCD réteget kialakítva és szervetlen rendezőfilmet is alkalmazva egyenletesebb fényvisszaverődést és jobb kontrasztarányt sikerült elérni.

A vetítő CXD4736GB felkonvertáló chipje „adatbázis-típusú több-képkockás Super Resolution” technológiát alkalmaz, ami nem a kép mintázatát kiértékelő eljárás, hanem egy „tanuláson alapuló” módszer.

A Sony PS3 játékkonzolokat egy 2012 eleji új rendszerszoftver frissítéssel alkalmassá teszik arra, hogy 4K állóképek jeleivel szolgálják ki a vetítőt.


Kapcsolódó linkek:

JVC: új házi-mozi vetítők 4K pontosságú képmegjelenítéssel
IFA 2011: a Sony megújítja 3D házi-mozi csúcsvetítőjét
Sony VPL-HW30ES: az új megfizethető 3D házi-mozi vetítő
Sony VPL-HW20: kapható a megújult SXRD házi-mozi vetítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .